ZiarulRing

16-iun.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Obiceiul care duce la cancer hematologic. Foarte mulți români îl au: “Le este greu să renunțe”

Numărul românilor care fumează zilnic depășește media statelor UE, arată datele Eurostat.

Avatar

Publicat

pe

Numărul românilor care fumează zilnic depășește media statelor UE, arată datele Eurostat. 19,8% dintre români fumează zilnic, în vreme ce 5,8% din populația țării noastre o constituie fumătorii ocazionali.

Obiceiul care duce la cancer hematologic


Elena Popovici, medic primar Hematologie la Spitalul Colţea din Capitală, a enumerat fumatul printre factorii care pot determina apariția cancerelor hematologice.
”În zilele noastre ca și factor banal poate fi fumatul. Sunt mulți pacienți care sunt fumători cronici, cărora le este greu de să renunțe. În câteva patologii, fumatul și aceste boli sunt strâns conectate.

Expunerea la noxe poate declanșa boala. Un serviciu într-un mediu toxic poate genera apariția cancerelor hemato-oncologice.

Persoanele care lucrează în industria pielăriei, de exemplu, sunt mai predispuse pentru că ele utilizează tot felul de substanțe care pot afecta organismul”, a declarat dr. Elena Popovici la Medika TV.

Bolile hemato-oncologice pot fi declanșate și de anumite infecții generate de virusuri

Specialistul a mai explicat faptul că bolile hemato-oncologice pot fi declanșate și de anumite infecții generate de virusuri sau bacterii. ”Anumite virusuri sau bacterii pot genera anumite cancere limfatice, precum virusurile hepatice B sau C, virusul HIV, infecțiile digestive”, a mai precizat dr. Popovici.

Potrivit medicului, pandemia de Covid-19 i-a făcut pe pacienți să amâne prezentarea la spital de frica virusului, ceea ce a făcut ca, post pandemie, acești bolnavi să ajungă în unitatea medicală cu cancere în stadii avansate care le reduc șansele.

Advertisement

”Foarte mulţi pacienţi au amânat venirea la spital şi atunci diagnosticul a fost amânat şi asta nu a fost de ajutor pacientului. Asta a făcut ca ulterior pacienţii să fie diagnosticaţi în stadii avansate de boală.

Dacă poate şansa ar fi fost de a prinde pacientul într-un stadiu precoce, tărăgănarea prezentării la spital a făcut ca acesta să fie diagnosticat într-un stadiu avansat al bolii. Aş zice că nişte zeci de pacienţi s-au aflat în această situaţie”, a mai spus dr. Elena Popovici.