ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Medicina recuperatorie ar putea aduce un munte de bani României

Avatar

Publicat

pe

Profesorul universitar dr. Gelu Onose dezvoltă prin cercetări și efort de organizare un domeniu complex  impus ca specialitate medicală ce include activitatea de Medicină Fizică, de Recuperare și de BalneoClimatologie (MFRB). În preajma unor evenimente științifice naționale și internaționale, care dau recunoaștere largă școlii medicale românești, domnia sa, în calitate de președinte de onoare al Societății Române de Medicină Fizică, Recuperare și BalneoClimatologie, prezintă câteva elemente definitorii privind această specialitate, cu mare tradiție și prestigiu, racordată la teoria și practica modernă a științelor ce vizează creșterea longevității și a calității vieții.

Jurnalul: România are o bază naturală deosebit de bogată și diversificată pentru tratamente balneare cu ape minerale, nămoluri, mofete. Ele sunt incluse într-un „pachet” unitar de recomandări medicale sau sunt preluate disparat, în funcție de interese locale sau specializări medicale înguste?

Prof. univ. dr. Gelu Onose: România dispune de importante resurse de factori fizici și chimici naturali cu acțiuni benefice pentru sănătate, atât profilactice, cât și terapeutico-recuperatorii. Enumerăm în principal ape minerale, lacuri, Marea Neagră, nămoluri, gaze-mofete, la care se adaugă tipurile de climat benefice sănătății care au fost studiate și incluse în practica medicală, formându-se astfel, în timp, o școală medicală de profil consolidată și larg apreciată. Datorită acestei realități, în țara noastră, cele trei domenii de bază, organic interconectate (Balneoclimatologia, Medicina Fizică și Recuperarea de tip medical) s-au dezvoltat firesc, în mod unitar, în cadrul unei singure specialități, numite din anul 1999, în nomenclatorul Ministerului Sănătății, Recuperare Medicală, Medicină Fizică și Balneologie (RMFB).

Citește articolul integral aici.