ZiarulRing

14-oct.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Cum putem să evităm rezultatele eronate la analizele medicale

Avatar

Publicat

pe

Cu toate că analizele și investigațiile medicale sunt esențiale în stabilirea oricărui diagnostic și, implicit, a tratamentului potrivit, nu rare sunt situațiile în care asociațiile de pacienți primesc sesizări de la bolnavi care obțin rezultate cu valori total diferite la aceleași analize medicale, dacă sunt efectuate la laboratoare diferite. Preşedintele Asociației de Acreditare din România – RENAR – spune că românii trebuie să se asigure că laboratoarele de analize medicale au acreditare, pentru a avea garanția că rezultatele sunt corecte, iar mulți pacienți fac deja acest lucru. 

„RENAR este organismul național de acreditare al României. În fiecare țară, conform regulamentului european, există un organism unic de acreditare”, a explicat Fănel Iacobescu, președintele RENAR, precizând că acest organism este evaluat periodic la nivelul Uniunii Europene. „În România, am creat Societatea Română de Măsurări care promovează măsurările, atât la nivel științific, cât și în interesul publicului”.

Rolul RENAR este acela de a evalua conformitatea procedurilor și echipamentelor, în mai multe domenii de activitate, precum: sănătate, economic, alimentar. 

Legat de domeniul sănătății, acuratețea rezultatelor unor analize și investigații medicale depinde foarte mult de echipamentele din dotarea laboratorului și de metoda de lucru, de sistemele și modul de recoltare a probelor biologice, iar acreditarea RENAR certifică faptul că atât laboratoarele de analize medicale, centrele de imagistică și radiologie medicală, cât și personalul care își desfășoară activitatea au competențele necesare să efectueze determinări conform cerințelor europene și internaționale în domeniul calității. Menționarea acreditării RENAR pe buletinul de analize reduce riscul de a primi rezultate eronate, susține președintele organizației.

Citește articolul integral aici.

Advertisement