ZiarulRing

23-apr.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Te lași de fumat acum – ești „sensibil” încă 15 ani

Avatar

Publicat

pe

Se știe că, atunci când oamenii renunţă la fumat, organismul nu revine imediat la normal, însă cercetări recente arată că sistemul imunitar este mult mai afectat decât se credea până acum.

 Astfel, pe lângă impactul pe termen scurt asupra imunității înnăscute, efectele nocive ale fumatului persistă timp de 10 până la 15 ani asupra imunității dobândite, pe care organismul o „construieşte” pe măsură ce apar infecţiile, relevă un studiu realizat de Institutul Pasteur pe parcursul a mai bine de 10 ani. Aceste rezultate „demonstrează pentru prima dată o memorie pe termen lung a efectelor fumatului asupra imunității”, a transmis centrul de cercetare francez. 

Sistemul imunitar variază foarte mult de la o persoană la alta, acționând mai mult sau mai puțin eficient în fața atacurilor microbiene. Oamenii de știință de la Institutul Pasteur au vrut să vadă cum se explică o asemenea variabilitate și mai ales care sunt factorii genetici și de mediu care induc aceste diferențe. 

„Știm că anumiți factori – cum ar fi vârsta, sexul sau genele – au un impact puternic asupra sistemului imunitar, dar cu acest nou studiu am vrut să știm ce alți factori au avut cea mai mare influență”, a explicat Darragh Duffy, șeful unității de Imunologie Translațională de la Institutul Pasteur și unul dintre autorii lucrării. 

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *