ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Risc de peste 300% de cancer, la pacienții cu tuberculoză

Avatar

Publicat

pe

În ciuda faptului că, în prezent, tuberculoza (TBC) este boală infecțioasă complet vindecabilă, cu un diagnostic în timp util și un tratament medicamentos corect, complicațiile pot apărea în diferite locuri ale organismului, avertizează oamenii de știință. Un nou studiu, care va fi prezentat în detaliu la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase din acest an (ECCMID 2024) din Spania, a arătat că există o asociere între tuberculoză și mai multe tipuri de cancer, transmite Societatea Europeană de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase. Este vorba, printre altele, de cancer pulmonar, hematologic, ginecologic și colorectal. 

Tuberculoza (TBC sau TB) este o boală veche, care a afectat oamenii cu peste 8.000 de ani în urmă, însă după descoperirea antibioticelor s-au făcut progrese importante în tratarea acestei maladii infecțioase grave. 

Cele mai multe infecții TBC, complet vindecabile 

Până în prezent, majoritatea cazurilor de tuberculoză sunt complet vindecabile cu un diagnostic pus la timp și un tratament medicamentos corect. Cu toate acestea, avertizează Societatea Europeană de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ESCMID), complicațiile pot apărea în diferite locuri anatomice, din cauza leziunilor structurale sau vasculare, a anomaliilor metabolice și a răspunsului inflamator al organismului pacienților cu TBC. 

„Aceste complicații pot include un risc crescut de cancer, care poate fi influențat de deteriorarea țesutului gazdă și a ADN-ului și/sau întreruperea proceselor normale de reparare a genelor și a factorilor de creștere prezenți în sânge”, explică reprezentanții ESCMID, într-un comunicat.

Unele infecții sunt deja cunoscute ca având capacitatea de a provoca tumori (spre exemplu, Helicobacter pylori sau Salmonella spp), deși mai multe afecțiuni oncologice sunt atribuite virusurilor (Virusul hepatitei B și virusul hepatitei C, HPV, HIV, Virusul Epstein-Barr, Citomegalovirus etc.).

Advertisement

Citește articolul integral aici.