1 Fructele și legumele, bune la toate
Acestea oferă multe beneficii pentru sănătatea oricui: fibre, vtamine, minerale, grăsimi bune etc. Dar există și motive legate de menopauză pentru care trebuie sp le incluzi în hrana ta: fitoestrogenii, faptul că ajută la eliminarea constipației și transpirației excesive, dar și la ținerea sub control a greutății.
2 Mănâncă soia
Înlocuiește de 3 ori pe săptămână în meniu carnea cu soia. Adaugă brânză de soia la salate, peste o pizza sau prepară-ți tartine cu tofu, pateu sau bea un pahar cu lapte de soia pe zi. Fitoestrogenii pe care soia îi conține din belșug ameliorează multe dintre neplăcerile asociate premenopauzei și după aceea la menopauză.
3 Consumă cereale integrale
Înlocuiește făina albă cu făină integrală. Mănâncă pâine intermediară și obișnuiește-te să mănânci cereale integrale în fiecare zi, fără zahăr adăugat. Un mic dejun cu fulgi de ovăz, iaurt și un suc de fructe proaspăt stors îți oferă energie și substanțe nutritive suficiente pentru o zi întreagă, fără să te îngrașe.
4 Lactatele, surse de calciu
Odată cu menopauza, 4 femei din 5 vor face osteoporoză. Poți reduce riscul consumând mai multe lactate, în special degresate. Alege laptele dulce sau bătut, iaurtul, chefirul, brânza dulce și mai puțin telemeaua, care este sărată, sau cașcavalul, care are multe grăsimi. Aportul lor de calciu este benefic pentru a combate osteoporoza, transpirația excesivă, scăderea tonului muscular, pentru sănătatea inimii și a sistemului nervos.
5 Pește oceanic în alimentație
Peștele, în special cel de apă sărată, conține toți acizii grași esențiali, minerale (fosfor, potasiu, sodiu etc.). Dacă în preferi rasol, la grătar sau la cuptor, cu multă lămâie te ajută să îți păstrezi greutatea stabilă.
6 Mănâncă semințe
E indicat să mănânci săptămânal mici cantități de semințe de dovleac, arahide, fistic (nesărate) și de semințe de in, toate bogate în acizi omega 3, fitoestrogeni și fibre.
7 Hidratează-te!
Evită sau consumă doar puțin cafea neagră, ceai negru, alcool, băuturi dulci si carbogazoase, sifon și chiar apă minerală. Alege apă plată, ceaiurile din plante medicinale sau fructe, ceaiul verde, sucurile proaspete din fructe și legume. Apa ajută rinichii să funcționeze mai bine, toxinele sunt filbrate mai repede și multe dintre neplăcerile menopauzei (transpirația, uscăcinea pielii și a mucoaselor, bufeurile) sunt multe ameliorate.
8 Atenție la grăsimi și zahăr!
Atât grăsimile, cât și glucidele sunt necesare organismului cu o condiție: nu mult, ci bun. Înlocuiește uleiul rafinat cu ulei presat la rece, margarina cu o linguriță cu unt, renunță la untura, seu, carne grasă și mezeluri. Zahărul e ca un drog, cu cât mănânci mai mult, cu atât ai vrea și mai mult.
9 Nu te îndopa!
Trei mese principale și două gustări, la interval de circa 3 ore, ar trebui să fie suficiente. Fii atentă și la modul în care combini alimentele, pentru că amestecul unora dintre ele îngrașă tare. Și nu mai gusta întruna din mâncare atunci când gătești!
10 Ia suplimente alimentare
Lemnul dulce, salvia, crețișoara, sunătoarea, valeriana, mărarul sau doar câteva dintre plantele importante cu rezultate sigure în atenuarea tulburărilor de menopauză. Vorbește cu un specialist în tratamente naturale despre efectele și schemele lor terapeutice. Iar cu medicul tău despre modul în care poți lua multivitamine și minerale, suplimente de calciu, de acizi grași sau aminoacizi esențiali etc..