ZiarulRing

21-mai2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Băutura care îți hidratează organismul, imediat! Nu, nu este apa, dar sigur ai o sticlă în frigider, deja

Băutura care îți hidratează organismul, imediat! Nu, nu este apa, dar sigur ai o sticlă în frigider, deja

Avatar

Publicat

pe

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii universității St. Andrews din Scoția, citați de CNN, băuturile ce conțin zahăr, grăsimi sau proteine sunt cele mai indicate în hidratarea organismului.

Băutura care îți hidratează organismul imediat!

Așadar, chiar dacă un pahar de apă este mereu indicat, pentru ca organismul să se mențină hidratat pentru o perioadă mai îndelungată, e nevoie ca băutura să conțină și ceva zahăr, proteine sau grăsimi.

Astfel, un pahar de lapte hidratează mai mult organismul, în comparație cu unul de apă. Laptele, spre deosebire de apă, conține așadar lactoză, proteine și grăsimi. Studiul arată că toate acestea împiedică eliminarea rapidă a laptelului de stomac, fapt care permite ca organismul să rămână hidratat pentru o perioadă mai lungă de timp.

De altfel, pastilele antidiareice și pentru rehidratare se bazează tocmai pe această formulă: ele conțin zahăr, sodiu și potasiu, elemente care ajută la retenția apei în organism.

Laptele iti hidrateaza organismul imediat

Alcoolul este diuretic

De menționat, sucurile de fructe sau băuturile carbogazoase, precum cola, nu hidratează atât de eficient precum apa sau laptele. Deși ”petrec” mai multă vreme în stomac, ele nu fac decât să consume apa din organism pentru difuzia zahărului pe care aceste băuturi îl conțin în exces.

Advertisement

Concluzia la care au ajuns cercetătorii scoțieni este una cât se poate de simplă: atunci când ți-e sete și trebuie să alegi suc sau apă, trebuie să alegi de fiecare dată apă.

Alcoolul, în schimb, este un diuretic, iar volumul de alcool dintr-o băutură joacă un rol extrem de important – un pahar de whisky va deshidrata întotdeauna mai mult decât o halbă de bere.

În ce privește cafeaua, totul depinde de cantitatea pe care o consumați: o cafea obișnuită ce conține 80 de miligrame de cafeină poate fi la fel de hidratantă ca o cantitate similară de apă, mai indică acest studiu.

În schimb, un consum ridicat de cafea, adică între două și patru căni pe zi, deshidratează organismul, deoarece în astfel de situații cafeina va acționa ca un diuretic.

Acest studiu a încercat să găsească cele mai indicate băuturi pentru un organism hidratat, pentru cazurile speciale ale atleților sau ale persoanelor care lucrează în condiții grele, cu puține pauze pentru a se hidrata.

Laptele este un lichid nutrient care este produs de glandele mamare ale mamiferelor femele. Laptele este sursa principală de nutriție a nou-născuților, înainte de a putea să digere și alte mâncăruri. De menționat este faptul că compoziția laptelui variază mult între diverse mamifere.

Advertisement