Localnicii din comunele Ucea, Viștea, Drăguș și Sâmbăta de Jos, din județul Brașov, sunt prinși între marele parc național „Yellowstone de România” și cea mai mare groapă de gunoi a Europei, care va fi amplasată în Comuna Ucea.
Pe de o parte se luptă cu cei care vor să le cumpere localitățile și pădurile, pentru a le introduce în rezervația naturală, pe de alta, încearcă să scape de dezastrul ecologic ce va rezulta din aducerea aici a 70 de tone de deșeuri pe zi, din care se vor procesa doar 3, restul rămânând în depozite. Locuitorii din această zonă s-au mai confruntat cu poluarea extremă, în regimul comunist, când aici funcționa un combinat, iar aerul era de nerespirat și nu se puteau scălda în apele curgătoare care erau puternic contaminate. Oamenilor din regiunea afectată de poluare nu le mai rămâne decât să vândă tot și să plece.
Un proiect de procesare a deșeurilor pentru producerea de biogaz a răsculat sătenii din comuna Ucea, dar și cei din localitățile învecinate se organizează pentru a participa la protest și la viitorul referendum care se va organiza după alegerile din 9 iunie.
Firma Waste Energy Trading SRL din Bacău a cumpărat stația de la Carmolimp, din localitatea Ucea, și intenționează să proceseze deşeuri de origine animală (de la gunoi de grajd la materii aruncare de abatoarele sau de fabricile de producere a preparatelor de carmangerie), dar şi deşeuri de origine vegetală.
Citește articolul integral aici.