Oraşul care nu mai suportă turiştii. Oamenii care locuiesc aici sunt șocați zi de zi de comportamentul celor care au ajuns în vizită. Ce au ajuns ei să facă?
Oraşul care nu mai suportă turiştii. Ce fac aceștia ca să-i scoată din minți pe localnici
Split este al doilea oraș ca mărime din Croația, dar este sătul de turiști. Oamenii se plâng că vizitatorii produc numai haos, iar de acord sunt inclusiv autoritățile.
Din cauza comportamentului turiștilor, autoritățile locale au luat decizia de a impune amenzi extrem de costisitoare, în speranța că vor scăpa de țipete, bătăi, oameni dezgoliți pe stradă, cu oamenii beți rămași să doarmă pe unde apucă și inclusiv cu cei care urinează în tot soiul de locuri publice.
“Ne luptăm cu zgomotul, cu bătăile, cu fesele goale în public, cu urinarea în locuri publice, cu bețivii care se sprijină de pereții caselor sau zac inconștienți pe jos”, a declarat viceprimarul Bojan Ivošević pentru cotidianul croat Vecernji List.
Amenzi imense date în câteva luni pentru turiștii beți și nu numai
De când au început să fie aplicate amenzile, valoarea lor a ajuns la 30.000 de euro din luna iunie 2023 și până acum, adică în trei luni.
Viceprimarul din acest oraș sătul de turiști spunea că un turist beat a avut ideea să urineze pe palatul lui Dioclețian, unul dintre cele mai impresionante situri istorice și arheologice, construit din secolul al IV-lea d.Hr.
Desigur că turistul buclucaș nu a rămas nepedepsit și a trebuit să scoată din buzunar 300 de euro să plătească amenda.
“În momentul în care poliția orașului a intervenit din cauza consumului de alcool într-o zonă publică de pe vârful Bosanska, un turist s-a gândit că ar fi o idee deosebit de bună să urineze pe palatul lui Dioclețian. Această idee s-a transformat într-o amendă de 300 de euro”, a mai spus viceprimarul.
Localnicii, pe de altă parte, sunt stupefiați de ceea ce văd zilnic. Turiștii care produc haos sunt acum făcuți celebri pe rețelele de socializare și există inclusiv grupuri speciale dedicate lor. Așa că pe lângă amendă, ei se pot „bucura” și de oprobriul public.
“Mă uit și nu-mi vine să cred ce văd acolo … În mijlocul străzii (n.r niște tineri care urinau). E ca și cum noi, ca oraș, am fi cel mai mare coș de gunoi”, spunea cineva.