ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Xi vine să sape o prăpastie între Europa și SUA

Avatar

Publicat

pe

Președintele chinez, Xi Jinping, se îndreaptă spre Uniunea Europeană, pentru prima dată în ultimii cinci ani, cu un mesaj clar: Beijingul oferă mult mai multe oportunități economice pentru blocul comunitar decât vor să admită SUA. Din acest motiv, liderul chinez își va concentra ofensiva de șarm asupra unor state în care îi este mai ușor să vândă antipatia față de actuala arhitectură globală de securitate, condusă de americani.

Președintele chinez își va începe pe 5 mai călătoria de cinci zile în Franța, Serbia și Ungaria, a anunțat Ministerul de Externe de la Beijing.

Toate aceste state caută investiții din partea Chinei, în pofida unei avalanșe de anchete ale UE în privința politicii industriale a Beijingului și a avertismentelor oficialilor de la Washington în legătură cu riscurile dezvoltării unor relații apropiate cu regimul condus de Xi Jinping.

Atragerea lui Macron

Autoerijat în liderul diplomației europene, președintele francez, Emmanuel Macron, urmărește să își aprofundeze legătura personală cu Xi în timpul vizitei de două zile în Franța.

El va profita de acest moment pentru a-i cere președintelui chinez să-și folosească influența avută asupra Kremlinului, în încercarea de a-l determina pe Vladimir Putin să pună capăt războiului Rusiei din Ucraina, au precizat surse din anturajul lui Macron, care au acceptat să vorbească pentru Bloomberg, sub acoperirea anonimatului.

Macron urmărește, de asemenea, să atragă cheltuielile chinezești în sectorul bateriilor pentru vehicule electrice din Franța, au mai dezvăluit aceleași surse.

Advertisement

Această ofensivă de șarm va include o cină pentru Xi, la Palatul Elysee din Paris, unde, în meniu, ar putea fi inclus coniacul francez, băutură care face obiectul unei anchete antidumping a Beijingului.

Macron îl va invita apoi pe omologul său chinez într-o zonă a munților Pirinei, acolo unde președintele francez obișnuia să își viziteze bunica în copilărie.

Citește articolul integral aici.