ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Întâlnire de gradul zero: Xi și Putin pun din nou lumea la cale

Avatar

Publicat

pe

Liderul chinez, Xi Jinping, îi urează astăzi bun venit în China lui Vladimir Putin, cu ocazia celei de-a doua vizite a președintelui rus în mai puțin de un an. Întrevederea reprezintă cel mai recent semn al apropierii tot mai mari dintre Moscova și Beijing, pe fondul adâncirii faliilor geopolitice la nivel mondial, într-un moment în care conflictul din Gaza îndepărtează lumea arabă de Occident, iar Rusia înregistrează progrese în Ucraina.

Putin sosește în China la puțin peste o săptămână de la inaugurarea unui nou mandat, prin care și-a asigurat dominația autocratică până în 2030, în urma unor alegeri în care nu a întâmpinat o opoziție reală.

Vizita sa, derulată în zilele de 16 și 17 mai, reflectă în oglindă propria vizită de stat a lui Xi la Moscova, cu mai bine de un an în urmă. La vremea respectivă, Xi marca, la rândul său, începerea unui nou mandat de președinte, după ce, la fel ca Putin, a rescris regulile în privința duratei până la care un lider poate rămâne în fruntea țării.

Întâlnirea lor are loc cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale americane, în condițiile în care SUA se confruntă cu reacții internaționale tot mai vehemente, din cauza sprijinului lor pentru războiul Israelului din Gaza. 

Citește articolul integral aici.

Advertisement