ZiarulRing

24-apr.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

15 țări europene, lovite de virusul gripei aviare, anul acesta. România este înconjurată

Avatar

Publicat

pe

În perioada decembrie 2023 – 15 martie 2024 statele europene au raportat apariția unor noi cazuri de gripă aviară înalt patogenă (AH5). Astfel, au fost identificate 227 de focare de gripă la păsările domestice și 414 la păsări sălbatice. 

Comparativ cu anii precedenți, deși încă larg răspândite, numărul total al focarelor a fost semnificativ mai mic, printre motivele posibile fiind luat în calcul și un nivel mai ridicat de imunitate a speciile de păsări sălbatice, ceea ce a dus la o contaminare mai redusă și o compoziție diferită a genotipurilor circulante A(H5N1), arată datele Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Totuși, de la începutul acestui an tot mai multe țări raportează focare de gripă aviară sau înmulțirea acestora. Deocamdată, România a fost ocolită, dar este înconjurată de țări care se confruntă deja cu virusul.

Focarele de gripă aviară afectează sectorul avicol din UE din toamna anului 2021. Comisia Europeană a raportat o listă lungă de focare, dar începând cu 2024 există o frecvență mai mică a cazurilor raportate, potrivit unui raport recent al Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA). Cele mai multe focare de gripă aviară raportate la păsările de curte au apărut în urma introducerii virusului de către păsările sălbatice. În afara Europei, majoritatea focarelor la păsările de curte au fost grupate în America de Nord, în timp ce răspândirea A(H5) la populațiile de păsări sălbatice din Antarctica este deosebit de îngrijorătoare. La mamifere, A(H5N5) a fost raportat anul acesta pentru prima dată în Europa, în timp ce iezii din Statele Unite ale Americii au reprezentat prima infecție naturală cu A(H5N1) la rumegătoare. 

Citește articolul integral aici.