ZiarulRing

08-mai2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Tezaurizarea compulsivă: boala prea puțin cunoscută, care te poate ucide

Avatar

Publicat

pe

Tulburarea de tezaurizare compulsivă pare a fi prezentă în rândul populației în proporție de 2 până la 5%, ceea ce o face mai prevalentă decât schizofrenia. Afectează bărbați și femei în număr aproximativ egal. Dar să-i desfacem tainele.

„Lucruri depozitate și aglomerate, mormane de lucruri peste tot. Multora dintre noi ne place să cumpărăm și să păstrăm lucruri, chiar și atunci când acele obiecte nu ne mai sunt utile. Aproximativ 70% dintre copii au colecții de obiecte favorite, precum monede, păpuși sau cartonașe cu jucători de fotbal. Mulți adulți fac și ei la fel. Adesea oamenii își consideră posesiile ca pe niște extensii ale lor și se atașează de ele cu tărie. Totuși, în rare cazuri, obiceiul de a aduna și păstra lucruri ajunge la extreme nesănătoase, culminând cu tulburarea de tezaurizare compulsivă, o boală care este încă puțin înțeleasă”, relevau cercetătorii Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld în studiul „Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală” (Editura Trei, 2024). 

Ipoteze

Să-i dezlegăm, atunci, misterele: „Mulți oameni obișnuiți cred că cei care suferă de tulburarea de tezaurizare în formă clinică sunt doar prea leneși să arunce gunoaiele sau că le place să trăiască așa, printre ele. Niciuna dintre aceste presupuneri nu pare să fie adevărată. Mai mult, majoritatea specialiștilor consideră de ceva vreme că tezaurizarea exagerată este o variantă a tulburării obsesiv-compulsive (TOC), chiar dacă cele mai recente cercetări sugerează că n-ar fi așa. Dimpotrivă, boala pare să fie o versiune exagerată a unei tendințe, care la bază este adaptativă, de a acumula lucruri care au importanță pentru persoana respectivă”.

Citește articolul integral aici.