back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
marți, noiembrie 12, 2024

„Ucigașul tăcut” din locuințe, vinovat de „creșterea îngrijorătoare” a cazurilor de cancer pulmonar la nefumători

Distribuiți

Deși este considerat o boală a fumătorilor, cancerul de plămâni este tot mai frecvent întâlnit la persoane care nu au fumat niciodată. Practic, până la 20% din cancerele pulmonare noi diagnosticate apar în rândul nefumătorilor, iar experții din Statele Unite spun că această creștere îngrijorătoare ar fi cauzată de expunerea îndelungată la radon, un gaz radioactiv care poluează atât aerul din interiorul clădirilor, cât și locurile de muncă subterane. 

Principalul factor pentru cancerul pulmonar, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cu o mortalitate ridicată, este fumatul pe termen lung. Cu toate acestea, ratele de cancer pulmonar în rândul nefumătorilor continuă să crească, îngrijorând tot mai mult comunitatea medicală. 

Specialiștii de la Centrul de cancer al Universității de stat din Ohio (SUA) spun că un procent surprinzător de 15-20% din cazurile noi diagnosticate apar la persoane care nu au fumat niciodată, multe dintre acestea având între 40 şi 50 de ani.

Simptomele bolii sunt aceleași, indiferent dacă persoana a fumat sau nu: în general, nu se simte bine sau se simte obosită tot timpul, tuse frecventă, dureri în piept, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație sau tuse cu sânge. Potrivit medicilor, aceste simptome apar și în alte boli, prin urmare, oricine – indiferent de vârstă – are un simptom persistent, care nu trece după tratamentul inițial, ar trebui să insiste să facă verificări suplimentare pentru a afla care este cauza. Dacă este detectat în stadiile incipiente, rata de vindecare pentru cancerul pulmonar poate fi de peste 90%. Cu toate acestea, în SUA, screening-ul cancerului pulmonar este disponibil numai pentru persoanele cu cel mai mare risc de boală, adică pentru cei cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani care sunt, de asemenea, fumători actuali sau care au renunțat în ultimii 15 ani, ori care au un istoric de un pachet de țigări pe zi timp de 20 de ani.

Citește articolul integral aici.

Iuliana Dima
Iuliana Dima
Redactor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole