ZiarulRing

18-sept.2024

ULTIMA ORĂ

CULINAR

Mâncarea devine prea scumpă în UE. Se anunță minime istorice de consum

Avatar

Publicat

pe

Incertitudinea rămâne o caracteristică constantă și în acest an pentru agricultura din UE, deși se estimează o creștere ușoară a producțiilor, arată ediția de primăvară a raportului Comisiei Europene privind Perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole publicat săptămâna aceasta. Se preconizează că producția de cereale din UE în anul agricol 2024/2025 va crește cu aproximativ 3% față de precedentul an agricol, iar oferta de lapte din UE va rămâne relativ stabilă în 2024. De asemenea, scăderea producției de carne de porc, care a fost de 6,6% anul trecut, ar putea încetini la 0,4% în 2024, în timp ce cererea de carne de pasăre, ca sursă mai ieftină de proteine, este încă ridicată. Consumul de vin în UE își va continuă tendința de scădere, deoarece generațiile mai tinere preferă alte tipuri de băuturi alcoolice.

Indicele prețurilor agroalimentare din UE a scăzut în comparație cu nivelul din 2022, însă această reducere nu a fost încă transmisă integral prelucrătorilor și consumatorilor la prețurile produselor alimentare. În timp ce indicele prețurilor alimentelor de consum din UE s-a stabilizat din martie 2023, acesta a crescut în medie cu 43% față de 2015. În anumite țări ale UE, creșterea a fost mai semnificativă, cum ar fi în Polonia (+65%) sau în Lituania (+69%).

Costurile de producție sunt cu mult peste perioada pre-COVID

„Agricultura continuă să fie afectată de mai multe evenimente care nu pot fi controlate de fermieri, cum ar fi crizele climatice și geopolitice, care continuă să exercite presiuni asupra agricultorilor. Acestea au implicații asupra productivității, comerțului, cererii consumatorilor, prețurilor și, în cele din urmă, asupra veniturilor agricultorilor. De la ultima perspectivă pe termen scurt (toamna anului 2023) și în pofida unor evoluții favorabile, dar limitate, ale costurilor factorilor de producție, prețurile acestora, inclusiv ale energiei, ale îngrășămintelor și ale hranei pentru animale, se situează cu mult peste nivelurile de dinainte de COVID”, arată raportul citat. Incertitudinile pentru fermieri provin, de asemenea, din fenomenele meteorologice extreme imprevizibile, din conflictele geopolitice care exercită presiuni asupra piețelor agricole și din factori economici, cum ar fi ratele încă ridicate ale dobânzilor și creșterea costurilor forței de muncă.

Citește articolul integral aici.

Advertisement