back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
vineri, decembrie 13, 2024

Chefir sau iaurt: Care este mai sănătos?

Distribuiți

Iaurtul și chefirul, ambele produse din lapte fermentat, au o istorie lungă și caracteristici unice care le deosebesc.

Iaurtul are o aromă acidulată și o textură cremoasă care necesită o lingură pentru consum. Iaurtul datează din Orientul Mijlociu antic. Păstorii au descoperit că laptele transportat în pungi intestinale se va coagul și acri, păstrând în mod eficient alimentul. În schimb, chefirul este o băutură vâscoasă, cu un gust mai pronunțat. Istoria sa vine din Balcani, Europa de Est și Caucaz.

Atât iaurtul, cât și chefirul oferă o mulțime de nutrienți și tulpini bacteriene benefice, făcându-le alegeri convingătoare pentru consumatorii atenți la sănătate, transmite health.com.

Cum se fac iaurtul și chefirul?

Iaurtul și chefirul sunt făcute din lapte care a fost fermentat și acrit. În timp ce scopul principal al fermentației alimentare este siguranța alimentelor și de a prelungi durata de valabilitate, alimentele fermentate sunt din ce în ce mai recunoscute pentru potențialele beneficii pentru sănătate.

Procesul de preparare a iaurtului începe prin utilizarea laptelui. Laptele este mai întâi pasteurizat pentru a distruge microorganismele dăunătoare. După aceea, se adaugă o „cultură de pornire”, în special tulpinile bacteriene Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophiles, pentru a începe fermentația. Laptele este menținut la o anumită temperatură caldă pentru a permite bacteriilor să transforme lactoza, zahărul natural din lapte, în acid lactic. Acest proces de fermentare face laptele acid, ceea ce conferă iaurtului gustul său acid și consistența groasă și netedă.

Iaurtul are adesea adăugate și alte tulpini bacteriene, și anume Lactobacillus acidophilus și Bifidobacteria spp.

Similar cu iaurtul, chefirul este un produs din lapte fermentat care începe cu lapte pasteurizat. Pentru a face chefir, boabele de chefir, care arată ca buchețele mici de conopidă, sunt amestecate cu lapte. La fel ca în cazul iaurtului, procesul de fermentare se face la o anumită temperatură. Boabele de chefir conțin bacterii și drojdie naturale care fermentează lactoza din lapte, rezultând băutura acidulată și spumoasă pe care o cunoaștem sub numele de chefir.

Citește articolul integral aici.

Iuliana Dima
Iuliana Dima
Redactor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole