ZiarulRing

14-oct.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Consumul ridicat de zahăr, legat de un risc crescut de depresie

Avatar

Publicat

pe

Depresia este o tulburare mintală comună, care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume, iar oamenii de știință lucrează de mulți ani pentru a afla mai multe despre factorii care duc la această afecțiune asociată cu risc crescut de suicid. Un studiu recent a arătat că un consum ridicat de zahăr în rândul populației este asociat cu creșterea numărului de cazuri de depresie. Mai exact, ponderea depresiei a crescut cu circa o treime cu fiecare 100 de grame de aport suplimentar de zahăr pe zi.

Majoritatea oamenilor știu că există o legătură între apetit și starea de spirit. Spre exemplu, atunci când ne este foame, avem tendința de a deveni furioși și iritabili. Pe de altă parte, atunci când trecem prin perioade stresante sau când nu dormim suficient, mulți dintre noi au tendința să mănânce mai mult. Însă oamenii de știință vor să afle dacă există o legătură între starea de spirit sau sănătatea mintală, în general, și alimente specifice. 

În ultimii ani, multe studii au raportat legături între simptomele depresiei și anxietății și diferitele alegeri alimentare. Spre exemplu, un studiu a constatat că femeile deprimate tind să bea băuturi îndulcite artificial și să mănânce alimente ultraprocesate mai mult decât persoanele care nu au o astfel de tulburare, iar un alt studiu a legat consumul de alimente prăjite cu simptome de anxietate și depresie. 

De asemenea, foarte multe studii leagă consumul ridicat de zahăr de multiple efecte negative asupra sănătății (obezitate, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arterială etc.), iar autorii noii cercetări, care a fost publicată recent în revista de specialitate BMC Psychiatry, au vrut să afle dacă zahărul este asociat cu simptomele depresive. 

Concret, ei au urmărit relația dintre aportul zilnic de zahăr și depresie, analizând datele a peste 18.000 de adulți din baza de date a National Health and Nutrition Examination Survey – un program de studii realizat de Centrul Național de Statistică a Sănătății (NCHS), din cadrul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), conceput pentru a evalua starea de sănătate și nutriție a adulților și copiilor din Statele Unite prin interviuri și examinări fizice, desfășurat între anii 2011 și 2018.

Citește articolul integral aici.

Advertisement