back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
duminică, noiembrie 10, 2024

Alimentele pe care nu trebuie să le ții în frigider, dar toți românii o fac! Ce se întâmplă cu ele la frig, de fapt

Distribuiți

Alimentele pe care NU trebuie să le ții în frigider, dar toți românii o fac! Ce se întâmplă cu ele la frig, de fapt

Există o listă de alimente care nu ar trebui păstrate la frigider. Mulți români țin aceste alimente la frigider astfel că își bat joc de bani, întrucât acestea se strică.

Alimentele care nu se țin la frigider, dar toți românii o fac! Ce se întâmplă cu ele, de fapt

Fructele și legumele necesită atenție specială și păstrare în condiții normale astfel încât să-și păstreze prospețimea cât mai mult timp. Dacă spațiile de depozitare sunt improprii există riscul ca majoritatea legumelor sau fructelor să se irosească, ceea ce cauzează pierderi financiare, mai ales dacă este vorba despre un magazin.

Secretul depozitării fructelor și legumelor este etilena, hormonul produs în momentul în care acestea se maturizează. Merele și bananele emit etilenă în cantități mari, de aceea este necesar să fie păstrate separat. Sparanghelul și salata verde sunt sensibile la acest hormon și riscă să se stricerepede dacă sunt stocate în apropierea fructelor menționate mai înainte.

Alimentele pe care NU trebuie să le ții în frigider, dar toți românii o fac! Ce se întâmplă cu ele la frig, de fapt

Păstrează mereu fructele și legumele separat

Fructele emit etilenă mai mult decât legumele, iar legumele sunt mult mai sensibile la acest hormon și riscă să se deterioreze mai rapid dacă intră în contact cu el. Bananele, prunele, caisele și mango emit cantități mai mari de etilenă pe măsură ce se maturizează și nu pot fi păstrate alături cu alte fructe care riscă să se strice în prezența lor.

Depozitează merele, pepenii și legumele precum vinete, morcovi sau broccoli în altă parte decât sunt depozitate fructele menționate mai înainte.

Separă legumele și fructele în funcție de temperatură

Dacă un fruct crește la temperaturi ridicate, este recomandat să fie depozitat la temperaturi joase. Bananele, ananasul, mango, pepeni, papaya sau nuci de cocos se păstrează într-un bol separat, în afara frigiderului. Pepenii trebuie păstrați separat pentru că sunt foarte sensibili la etilenă și se vor deteriora foarte repede.

Fructele care se păstrează la temperaturi mai joase sunt merele, perele, afinele, strugurii sau portocalele. Cartofii se țin cel mai bine în noroi, fiind un conservant natural. Cartofii nu trebuie spălați de noroi și depozitați la întuneric.

Cum se păstrează ceapa și usturoiul

Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul, sfecla, guliile, hreanul sau țelina se păstrează în lădițe cu nisip ferite de îngheț. Ceapa și usturoiul se țin împletite în funii, în spații uscate și răcoroase, de asemenea, la adăpost de îngheț sau de căldură.

Varza se păstrează pe rafturi cu ceva distanță între căpățâni. Legumele verzi au nevoie de un pic de umiditate sau de temperaturi reci pentru a se păstra bine. Salata se strică în momentul în care va avea contact cu apa, iar roșiile, ardeiul gras sau castraveții se vor strica mai rapid dacă le depozitezi în frigider. Acestea este recomandat să fie păstrate la temperatura camerei.

Cât timp se păstrează unele alimente la frigider:

Banane, zmeură, broccoli, ciuperci, fasole verde, avocado – 2-3 zile;
Struguri, ananas, castraveți, dovlecei, vinete, salată verde – 4-5 zile;
Pepene roșu, piersici, pere, lămâi, portocale, ardei gras, conopidă, praz, roșii, ardei gras – 7 zile;

Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole