ZiarulRing

22-iun.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Alimentele bogate în vitamina D. Românii le au în casă, dar nu cunosc secretul lor

Vitaminele trebuie să fie mereu în vizorul nostru atunci când ne alegem un meniu zilnic.

Avatar

Publicat

pe

Vitaminele trebuie să fie mereu în vizorul nostru atunci când ne alegem un meniu zilnic. Câteva dintre alimentele care conțin vitamina D se află în casa noastră, dar puțini știu care sunt beneficiile lor sau cum să le introducă în preparatele consumate de-a lungul zilei.

Alimente bogate în viatmina D. Mulți nu știu ce beneficii au

În meniul zilnic trebuie să avem grijă să introducem de toate, mai cu seamă vitamine și mai ales în aceste vremuri. Vitamina D poate să facă minuni pentru organism tocmai pentru că te ajută să-ți protejezi organismul de afecțiunile respiratorii, tuse, nas înfundat, secreții nazale și îmbunătățește răspunsul imun al corpului în cazul unui contact un un virus. Nutriționistul Florin Ioan Bălănică vine cu câteva sugestii în cadrul emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?!”. Specialistul recomandă introducerea alimentelor bogate în vitamina D în mesele zilnice. Aceasta este esențială pentru buna funcționare a sistemului osteoarticular și este implicată în mai multe procese metabolice. De asemenea, e indispensabilă pentru absorbția calciului în organism. Vitamina D e una liposolubilă ce se sintetizează la nivelul pielii, sub influența razelor ultraviolete B. Pentru ca aceasta să fie absorbită ai nevoie de grăsimi vegetale precum avocado, nuci, migdale, semințe sau grăsimi animale precum peștele gras – somon, hering, cod, sardine, macrou.

“Recomand introducerea alimentelor bogate în vitamina D pentru o stare optimă de sănătate. Vitamina D este esenţială pentru buna funcţionare a sistemului osteoarticular şi este implicată în multiple procese metabolice. Aceasta este indispensabilă pentru absorbţia calciului în organism. Carenţa poate sta la baza unor forme severe de dezechilibru fosofocalcic, cu manifestări musculoscheletale importante. Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), care se sintetizează la nivelul pielii, (în proporţie majoră, de 80-90%), sub influenţa razelor ultraviolete B. Pentru absorbţia vitaminei D avem nevoie de grăsimi vegetale, cum ar fi avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminte), sau grăsimi animale, prin consumul de peşte, (somon, hering, cod, sardine, macrou)”
Florin Ioan Bălănică, nutriționist (Sursa: csid.ro)

Alimente bogate în vitamina D pe care trebuie să le consumi. Lista cu lucrurile pe care trebuie să le consumi.

Alimente bogate în vitamina D

  • Iaurt
  • Brânzeturi
  • Pește gras
  • Carnea de porc
  • Ciupercile
  • Ulei de ficat de cod
  • Ouă
  • Halibut
  • Cereale
  • Tofu

Pentru alegerea unui mic dejun copis și bogat în vitamine, este recomandat să folosești alimentele din lista de mai sus pentru multă energie și vitalitate. Poți combina ouăle cu ciuperci, brânzeturile cu ouă sau cerealele cu iaurt.

Advertisement