ZiarulRing

15-iun.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Legătura neașteptată între sexul oral și riscul de avort spontan

Avatar

Publicat

pe

Un studiu realizat de cercetătorii din Olanda sugerează că există o legătură între sexul oral și riscul redus de avort spontan.

Avorturile spontane recurente (adică atunci când cel puțin trei sarcini sunt pierdute consecutiv când încă se află în stadii incipiente, de până la 20 de săptămâni) sunt o problemă care afectează aproximativ 1% din femei. Cauzele acestor avorturi spontane variază, de la anomalii uterine și boli endocrine la trombofilie și anomalii cromozomiale. Însă în multe cazuri, cauzele nu sunt niciodată identificate.

Potrivit unei echipe olandeze de obstetricieni de la Leiden University Mediccal Centre, motivul pentru care de multe ori cauzele avorturilor spontane nu este identificat este faptul că toate cercetările de până acum au analizat fenomenul din perspectiva imunologică a mamei. Factorii paterni nu au fost la fel de bine studiați. Există însă unele cercetări care sugerează că sperma bărbaților poate afecta sistemul imunitar al femeilor atât înainte de concepție, cât și după. Mai exact, toleranța mamei la patogenii paterni poate fi indusă prin expunerea la spermă – nu doar expunerea vaginală, ci și cea orală.

Cercetătorii olandezi au analizat 97 de femei care au experimentat cel puțini trei avorturi spontane consecutive și care aveau mai puțin de 36 de ani în timpul ultimei sarcini pierdute. Când au fost comparate cu un grup de control format din 137 de femei care nu au piedut sarcini, oamenii de știință au descoperit că femeile cu sarcini pierdute făceau sex oral partenerilor mult mai rar decât femeile care au născut fără probleme. Doar 56,9% din femeile cu mai multe avorturi spontane au spus că fac sex oral cu partenerii lor, pe când în grupul de control procentul a fost signifiant mai mare, de 72,9%.

Rezultatele nu sugerează o legătură cauzală. Nu există cu adevărat dovezi concrete care să arate că sexul oral contribuie la reducerea riscului de avort spontan. Cu toate astea, cercetătorii au subliniat că studiul oferă un indiciu asupra felului în care activitățile sexuale ale femeilor ar putea fi un factor în pierderea sarcinilor.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *