back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
marți, noiembrie 5, 2024

Scăderea nivelului de fier din sânge după infecție ar declanșa Covid lung, „o boală puțin înțeleasă”

Distribuiți

Oboseală, dureri musculare, dificultăți de respirație și „ceață cerebrală”. Sunt doar câteva dintre simptomele pe care milioane de oameni din întreaga lumea le-au simțit, vreme de câteva luni, după infecția cu SARS-CoV-2, fără ca medicii să știe de ce persistă atât de mult după ce virusul a dispărut din organism.

Oamenii de știință de la Cambridge spun că au descoperit, în sfârșit, cauza: nivelul scăzut de fier din sânge și incapacitatea organismului de a regla acest nutrient important după infecția cu SARS-CoV-2 „ar putea fi un declanșator cheie pentru Covid lung”. Noile cercetări indică potențiale modalități de prevenire sau de reducere a impactului pe termen lung asupra sănătății.  

Majoritatea oamenilor care au avut Covid-19 s-au simțit mai bine în câteva zile sau săptămâni, însă cei cu Covid lung au nevoie de mult mai mult timp pentru a se recupera. 

Deși estimările sunt foarte variabile, aproximativ 3 din 10 persoane infectate cu SARS-CoV-2 ar dezvolta Covid lung, cu simptome precum: oboseală, dificultăți de respirație, pierderea mirosului, dureri musculare și probleme de memorie și concentrare („ceață cerebrală”). Printre simptomele persistente se mai pot regăsi, de asemenea: insomnie, palpitații, amețeli, dureri articulare, furnicături, tuse, tinitus, dureri de stomac, erupții cutanate și depresie.

Doar în Marea Britanie, 1,9 milioane de oameni au spus că experimentează simptome de Covid lung, potrivit Oficiului Național de Statistică.

O echipă de cercetători, condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge (UK), a început să recruteze persoane care au fost testate pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2, la scurt timp după începerea pandemiei, incluzând atât personal medical asimptomatic, identificat prin screening de rutină, cât și pacienți cu forme grave de boală, internați la ATI. 

Citește articolul integral aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole