ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Pandemie de obezitate. În trei decenii, numărul copiilor obezi a crescut de peste cinci ori

Avatar

Publicat

pe

Mai mult de un miliard de oameni din întreaga lume suferă în prezent de obezitate, potrivit unui amplu studiu publicat de revista medicală The Lancet, deși experții estimaseră că acest număr simbolic va fi atins abia în anul 2030.

Analiza realizată cu date din 190 de țări a scos la iveală date șocante: în ultimii 30 de ani, rata obezității a crescut de peste cinci ori la copii, s-a dublat la femei și s-a triplat la bărbați. În România, circa șase din 10 adulți se luptă cu kilogramele în plus. 

Studiul realizat de NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC) în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și lansat chiar înainte de Ziua Mondială a Obezității, care este marcată pe 4 martie, a arătat că, în 1990, la nivel global, existau aproximativ 226 de milioane de adulți, adolescenți și copii obezi, de patru ori mai puțini decât în 2022, când cifra a ajuns la 1.038 de milioane de obezi.

Mai exact, la finalul anului 2022, trăiau cu obezitate 159 de milioane de copii și adolescenți și 879 de milioane de adulți.

„Mult mai devreme decât am anticipat”

Francesco Branca, director de nutriție pentru sănătate la OMS, a declarat că această depășire a pragului de un miliard de oameni cu obezitate a venit „mult mai devreme decât am anticipat”.

Advertisement

Chiar dacă specialiștii știau că obezitatea este în creștere rapidă, anterior, această cifră simbolică era așteptată abia în 2030.

Citește articolul integral aici.