ZiarulRing

12-iun.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Prețurile la RCA se modifică în 2024. Câți bani va plăti un șofer care face accident

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că șoferii care provoacă accidente grave nu sunt suficient de aspru sancționați prin sistemul bonus-malus

Avatar

Publicat

pe

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) consideră că șoferii care provoacă accidente grave nu sunt suficient de aspru sancționați prin sistemul bonus-malus și își propune să îl modifice.

Prețurile la RCA se modifică în 2024


Potrivit modificărilor propuse de ASF, șoferii care provoacă accidente grave ar urma să plătească şi cu 80% mai mult pentru polițele obligatorii. Pe de altă parte, șoferii disciplinați vor primi bonificații consistente.


Potrivit legislației în vigoare, există opt clase de bonus şi opt clase de malus. Un şofer pornește de la clasa B0 şi, dacă timp de un an nu provoacă niciun accident rutier ajunge la clasa B1.

Pe de altă parte, dacă în același interval este implicat într-un accident auto, i se scad două clase și ajunge de la B0 la M2. ASF consideră că este necesară o modificare pentru că se scad două clase indiferent de cât de grav este accidentul. Atât pentru o tamponare ușoară, cât și pentru un accident cu persoane rănite sau decedate.


”Una este să zgârii o oglindă şi alta să omori doi oameni. Şi penalitatea să fie aceeaşi. Una e să ai o daună de zgârii o oglindă de o mie de lei, alta e când faci o pagubă de…”, a declarat Dorel Duţă, preşedinte UNSICAR (Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări) pentru Observator.

Câți bani va plăti un șofer care face accident


Iată de ce Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să modifice sistemul bonus-malus. ”Atunci când sunt accidente rutiere soldate cu vătămări corporale scăderea în sistemul bonus-malus să fie maximă. De 8 clase. De la B8 sau de la B0 la Malus 8.

Advertisement


Nu e normal să avem o severitate mare, dosare de daună din ce în ce mai scumpe. Și să lăsăm penalizarea similară pentru un accident minor și pentru un accident grav”, a explicat Valentin Ionescu, director ASF.

”Cu cât faci mai multe, mai mari şi mai frecvente, cu atât preţul poliţei să fie mai mare. Dacă sunt răniri, dacă sunt morţi. să devină din ce în ce mai grav, pe măsură ce accidentul e grav”, spune și Sergiu Costache, expert asigurări.


Dacă un șofer care face accident ar putea plăti cu 80% mai mult pentru polița RCA, în schimb, șoferii care sunt disciplinați vor fi recompensați. ”Șoferul care va conduce corect în trafic, cu un bonus maxim, va avea un discount de 50%”, mai spune Valentin Ionescu. Modificările s-ar putea aplica de anul viitor.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *