ZiarulRing

20-mai2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Vești proaste pentru românii care vor să meargă anul viitor în Grecia. Ce taxă vor plăti

Grecii schimbă regulile pentru turiștii care le vor trece pragul de anul viitor. Inclusiv românii care își doresc o vacanță aici vor fi afectați. A

Avatar

Publicat

pe

Grecii schimbă regulile pentru turiștii care le vor trece pragul de anul viitor. Inclusiv românii care își doresc o vacanță aici vor fi afectați. Autoritățile elene vor să introducă o taxă, care se va achita zilnic. Despre ce este vorba și de ce s-a luat o astfel de măsură?

Ce taxă vor trebui să achite românii în Grecia, de anul viitor


Taxa pe care și-o dorește statul elen ar putea ajunge până la 10 euro (aproape 50 de lei, n.r) pe zi. Așadar, din 2024 românii și alți turiști străini vor plăti mai mult pentru o vacanță în Grecia. Mai exact, este vorba despre o ”taxă climatică”.


Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a explicat, în cadrul celei de-a 87-a ediții a Târgului Internațional de la Salonic, de ce se va aplica noua taxă. Prin aceasta se vor acoperi costurile generate de incendiile și inundațiile care au afectat țara.

De asemenea, se va mări finanțarea pentru combaterea schimbărilor climatice, de la 300 de milioane de euro, la 600 de milioane de euro. Taxa va depinde de cazare și va fi una sezonieră, adică se va solicita din martie până în luna octombrie.

Concret, s-a stabilit un tarif de 1, 50 euro pe zi, în plin sezon, de persoană, pentru un hotel de una sau două stele, un tarif de 3 euro pe zi pentru o cazare de trei stele, un tarif de 7 euro pe zi pentru o cazare de patru stele, iar dacă proprietatea este mai mare, precum o vilă, taxa climatică va fi de 10 euro pe zi, potrivit Tripplanner.

Hotelierii greci nu sunt de acord cu taxa climatică


Ce spun hotelierii din Grecia despre noua măsură? Mulți dintre ei nu sunt de acord. Ei sunt de părere că autoritățile locale nu au procedat corect cu noua taxă, din cauză că este un dezavantaj pentru turiștii care nu plănuiesc o cazare pe termen lung.

Advertisement


Totodată, operatorii hotelieri care au ca cifră de afaceri peste două milioane de euro vor fi obligați să încheie asigurări contra dezastrelor naturale. În schimb, se va elimina taxa turistică, aplicându-se regula cu cât vacanța este mai luxoasă, cu atât impozitul va fi mai mare.

Totuși, de ce se va percepe o taxă climatică din bugetul turiștilor? Guvernul grec este de părere că turismul are efecte asupra schimbărilor climatice. Concret, se consideră că mulți turiști nu sunt atenți la protejarea naturii și astfel apar dezastre naturale, precum incendiile de vegetație.