ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Transportatorii vor capul Concurenței: Îi cer premierului să-l demită pe președintele Bogdan Chirițoiu

Avatar

Publicat

pe

Transportatorii spun că vor relua protestele, în luna martie, de această dată asumat și organizat, dacă nu va fi demis președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) susține că acesta este vinovat inclusiv pentru falimentele firmelor de asigurări City Insurance și Euroins, care aveau cea mai mare cotă de piață pentru polițele RCA, dar și de creșterea nejustificată a tarifelor acestor polițe, din ultimii ani, cu până la 250%. Consiliul Concurenței nu ar fi intervenit atunci când firmele de asigurări au crescut prețurile simultan și cu aproximativ același procent, deși se putea considera că s-au înțeles pentru a face aceste majorări, constituind cartel. COTAR a declarat, pentru Jurnalul, că pregătește un protest la sediul Consiliului Concurenței, pentru a cere demiterea președintelui instituției, dacă în următoarele două săptămâni nu va fi demarată procedura de demitere, de către premierul Marcel Ciolacu.

Bogdan Chirițoiu deține funcția de președinte al Consiliul Concurenței din 5 mai 2009 și a schimbat până în prezent 14 premieri, ceea ce pune la îndoială capacitatea actualului prim-ministru de a reuși să-l înlăture din funcție. În ianuarie 2020, Guvernul Orban a votat posibilitatea reînnoirii pe viaţă a mandatelor pentru conducerea Consiliului Concurenţei, printr-o ordonanţă de urgenţă neanunţată şi nedezbătută în spaţiul public, vizând modificarea Legea concurenţei. Această OUG a fost publicată în Monitorul Oficial pe 3 februarie 2020, eliminând prevederea conform căreia „durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior”.

Citește articolul integral aici.