ZiarulRing

20-iun.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Managerii estimează o creștere a prețurilor în industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul, în următoarele luni (INS)

Managerii români estimează, pentru perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii

Avatar

Publicat

pe

Managerii români estimează, pentru perioada noiembrie 2023 – ianuarie 2024, o relativă stabilitate a activităţii în industria prelucrătoare, comerţul cu amănuntul şi în servicii, precum şi o creştere a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -1%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -4% . Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Estimările lunii noiembrie 2023

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -21%). Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere a acestora (sold conjunctural +27%).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural +4%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +12%). Managerii societăţilor comerciale estimează creşterea preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +30%).

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). Se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -3%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +10%).

Instituţia menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Advertisement

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *