ZiarulRing

22-iul.2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

INS: Peste jumătate din numărul total de întreprinderi active au avut ca activitate principală prestarea de servicii pe piață

Peste jumătate din numărul total de întreprinderi active, respectiv 51,1%, au avut în 2022 ca activitate principală serviciile de piaţă

Avatar

Publicat

pe

Peste jumătate din numărul total de întreprinderi active, respectiv 51,1%, au avut în 2022 ca activitate principală serviciile de piaţă şi tot în acest sector s-a înregistrat cel mai mare număr mediu de salariaţi, reprezentând 38% din total, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, remis, joi, AGERPRES.

În anul 2022 numărul mediu de salariaţi a crescut cu 1% faţă de anul 2021. Întreprinderile din sectorul servicii de piaţă au deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (38%), urmate de cele din industrie (30%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 20 salariaţi, în timp ce în comerţ a fost de circa 5 salariaţi.

Comparativ cu anul 2021 numărul total de întreprinderi a crescut cu 2,9%.

La sfârşitul anului 2022, sectorul industrie însuma 60.689 întreprinderi, respectiv 9,4% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă). Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului Servicii de piaţă, respectiv 51,1%.

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (39,8%), întreprinderile din construcţii deţinând doar 7,2% din totalul cifrei de afaceri.

Structura investiţiilor brute în cadrul sectoarelor de activitate economică se prezintă astfel: industrie 34%, servicii de piaţă 30%, construcţii 20,8%, iar comerţ 15,2%.

Valoarea adăugată brută la costul factorilor a fost obţinută în 2022, în proporţie de 34,9% în servicii de piaţă, 32,2% în industrie, 23,6% în comerţ şi 9,3% în construcţii.

Advertisement

Rezultatul brut al exerciţiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică, serviciile de piaţă şi comerţul înregistrând 57,8% din valoarea rezultatului brut. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Oana Tilică, editor online: Irina Giurgiu)

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *