ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Moscova flutură amenințarea nucleară. Putin trimite temutele rachete „Iskander-M” la granița cu Finlanda

Avatar

Publicat

pe

​​​​​​​În urmă cu un an, Finlanda devenea cel de-al 31-lea stat membru al NATO, la capătul celui mai rapid proces de aderare din istoria recentă a blocului militar transatlantic. Mișcarea a constituit una dintre cele mai dure lovituri încasate de Rusia lui Putin, care și-a dublat astfel peste noapte granița cu blocul militar transatlantic condus de SUA. De atunci, relațiile dintre Moscova și Helsinki s-au deteriorat în ritm galopant, iar astăzi rușii au trimis la frontiera cu statul nordic rachete cu capacitate nucleară.

Presa moscovită a anunțat că o brigadă de rachete a fost formată în apropierea celui mai nou membru al NATO. Aceasta are în componența sa rachete balistice „Iskander-M”, capabile să lanseze focoase convenționale și nucleare.

Citând surse ale Ministerului rus al Apărării, ziarul „Izvestia” a relatat că aceste sisteme sunt indispensabile pentru Republica Karelia, din Districtul Militar Leningrad (LMD), format după ce Finlanda a aderat la NATO.

Potrivit experților militari occidentali în balistică, „Iskander-M” este arma preferată de Moscova atunci când face amenințări la adresa întregii Europe. 

Grupul de reflecție „Royal United Services Institute” (RUSI) susține că aceste rachete au oferit până acum Rusiei „o capacitate semnificativă” în spațiul Ucrainei, în special în loviturile tactico-operative.

„Rolul lor în susținerea arsenalului nuclear non-strategic al Rusiei înseamnă că acestea nu au doar o capacitate de modelare a războiului, ci și un potențial critic pentru strategiile de încheiere a războiului”, a precizat un reprezentant al RUSI.

Advertisement

Grupul de reflecție mai susține că rachetele de acest fel ar putea fi folosite, „fie prin țintirea infrastructurii critice din Europa cu lovituri de precizie convenționale, fie prin amenințarea cu utilizarea armelor nucleare non-strategice”.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *