ZiarulRing

02-mai2024

ULTIMA ORĂ

CULINAR

Medovik, desertul împăraților din Rusia albă

Avatar

Publicat

pe

Vântul care bate de la răsărit nu ne aduce prea des lucruri bune, nouă, românilor, dar uneori mai sunt și excepții, mai ales în poveștile frumoase ale trecutului ceva mai îndepărtat, când Împărații Rusiei se înrudeau cu Regina noastră, Maria.

Pe vremea aia Rusia era albă, nu roșie, și chiar dacă nu se poate spune că viața oamenilor simpli era lapte și miere, măcar o prăjitură ce ne-a rămas în amintire era lapte și miere.

Potrivit cumvaplace.ro, prăjitura ar fi fost creată în secolul al XIX-lea în Imperiul Rus de un tânăr bucătar care voia să impresioneze. Numai că împărăteasa Elisabeta Alexeievna, soția lui Alexandru I, născută Louise de Baden, nu prea suporta mierea. Nefiind deloc la curent cu această pornire a suveranei lui, tânărul cofetar a pregătit o prăjitură nouă cu miere și smântână. În mod surprinzător și neștiind despre conținutul de miere, împărăteasa Elisabeta s-a îndrăgostit imediat de ea. Este pur și simplu o legendă pentru că niciun tânăr bucătar proaspăt ajuns la o casă mai mică sau mai mare nu va găti vreodată fără supraveghere pentru angajatorii lui, cu atât mai puțin pentru o împărăteasă. Iar în cazul extrem în care ar face-o, din cine știe ce motiv, ar ști cu siguranță preferințele și antipatiile casei pentru care gătește. Mai nou ar ști și alergiile și într-un motiv foarte clar. O bucățică de nucă sau de alună într-un produs oricât de bun ar fi acesta, riscă să ducă la grava intoxicare a cuiva. 

Așadar ne este greu să credem povestea de mai sus, cu atât mai mult cu cât prăjitura în sine, cu miere și smântână sau cu lapte condensat și miere a prins aripi în era sovietică.

Poate chiar din acest motiv, pentru a o păstra în rețetare, oamenii i-au creat o poveste, pentru a o asocia cu o perioadă ceva mai luminată în istorie, cu o poveste cu împărați și împărătese, nu cu revoluții și suprimări.

Citește articolul integral aici.

Advertisement