ZiarulRing

19-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Netanyahu, tot mai izolat în Gaza. Și Biden și-a pierdut răbdarea

Avatar

Publicat

pe

Cel puțin 196 de lucrători umanitari au fost uciși în Gaza începând din octombrie, anul trecut, susține ONU, în timp ce gruparea extremistă Hamas acuză frontal Israelul că vizează locurile de distribuire a ajutoarelor. După atacul israelian de luni, în care şi-au pierdut viaţa şapte lucrători umanitari, inclusiv patru străini, însuși liderul american, Joe Biden, a dat de înțeles că s-a săturat de modul în care statul evreu derulează actuala sa campanie militară. La rândul lor, Australia, Marea Britanie și Polonia, țări care au susținut în general Israelul, au cerut să fie luate măsuri pentru a proteja lucrătorii umanitari, dezvăluind astfel izolarea diplomatică tot mai mare a premierului Benjamin Netanyahu.

Șeful armatei israeliene a recunoscut ieri că atacul care a ucis șapte lucrători umanitari în Gaza a fost „o greșeală gravă”, după ce lovitura sângeroasă a provocat un cor de indignare internațională.

„Acest incident a fost o greșeală gravă.”, a spus Herzi Halevi, într-un mesaj video, după atacul care a lovit luni un convoi al World Central Kitchen (WCK) care livra ajutoare. 

„Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple!”, a precizat Halevi, care a pus lovitura pe seama unei „identificări greșite”, pe timp de noapte. „Ne pare rău pentru răul neintenționat adus membrilor WCK.”, a adăugat el. 

La rândul lui, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că armata i-a ucis „fără intenție” pe lucrătorii umanitari, numind acest caz „unul tragic”, care va fi investigat „până la capăt”. Cu toate acestea, el nu și-a cerut scuze. 

Furie și îngrijorare

Imaginile de la fața locului au arătat plafonul găurit al unui vehicul inscripționat cu sigla WCK, alături de epavele altor vehicule.

Advertisement

De la începutul războiului lansat în octombrie, anul trecut, organizația caritabilă cu sediul în SUA a fost implicată în hrănirea locuitorilor strămutați din Gaza. 

WCK este una dintre cele două organizaţii neguvernamentale care participă activ la aducerea de ajutoare în Gaza cu vaporul din Cipru, şi a luat parte, de asemenea, la construirea unui ponton temporar.

Angajații uciși luni tocmai descărcaseră „peste 100 de tone de ajutoare alimentare umanitare aduse în Gaza pe cale maritimă”, a precizat WCK.

Citește articolul integral aici.