ZiarulRing

10-sept.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Gabriele D’Annunzio, poetul-soldat metamorfozat în erou al Italiei

Avatar

Publicat

pe

Primăvăraticul Gabriele D’Annunzio (născut pe 12 martie 1863, la Pescara – mort pe 1 martie 1938, la Gardone Riviera) a rămas un personaj de legendă în Italia. Iubit pentru versurile picante ce preamăreau hedonismul și bețiile dionisiace, bărbatul șarmant împopoțonat cu titlul de prinț (de Montenevoso) va fi slăvit ca erou după participarea la Primul Război Mondial. A fost rând pe rând infanterist, marinar și aviator, raidurile deasupra Vienei consacrându-l ca patriot angajat în lupta directă.

Viața în Italia regatului lui Victor Emanuel al III-lea nu era deloc roz la scurt timp după încetarea primei conflagrații mondiale. Foștii soldați, mulți schilodiți, trăiau de pe o zi pe alta, burghezia era ruinată de deprecierea monedei naționale, grevele bulversau economia și-așa șubrezită. Bolșevicii dădeau târcoale puterii. În plus, o mare frustrare mocnea alimentată de nerespectarea angajamentelor din 1915, când Aliații promiseseră Italiei (și) portul Fiume, de la Marea Adriatică, în schimbul sprijinului în încleștarea cu Germania. Președintele Wilson s-a opus predării acestui oraș Italiei, cedându-l abia înființatului regat al sârbilor, croaților și slovenilor. Acesta era contextul socio-politic în momentul în care Gabriele D’Annunzio a pășit apăsat pe scena publică.

A bombardat (din avion) Muntenegru

Fire rebelă, poet slobod la versuri, dramaturg recunoscut și romancier apreciat, D’Annunzio își trăia gloria literară și-și seducea admiratoarele cu dezinvoltură. „Acest decadent celebru s-a transformat brusc într-un naționalist feroce plin de o înflăcărare – mai ales în timpul cuceririi Libiei în 1912 – căreia i-a dat glas în poemele strânse sub titlul Canzoni della gesta d’oltremare (Cântece de vitejie de peste mări). Încă din 1914 – nota biograful Jean des Cars în volumul „Sceptrul și sângele. Regi și regine în tumultul celor două războaie mondiale” (Editura Trei, 2016) -, D’Annunzio a pledat pentru angajarea Italiei în război. Ba chiar a devenit un erou al acestei țări”. Mai întâi infanterist, apoi marinar și aviator, poetul bătăios n-a ezitat să zboare deasupra Muntenegrului, pe care l-a bombardat fără milă. S-a ridicat și deasupra Vienei pentru a-și răspândi manifestele pro-Italia. 

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *