ZiarulRing

06-oct.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

5 piloni de bază ai lui Jung pentru o viață mai bună

Avatar

Publicat

pe

În lumea psihologiei populare, munca unei figuri uriașe este greu de evitat: Carl Jung, fostul asociat al lui Sigmund Freud, care a murit în urmă cu mai bine de 60 de ani. Dacă crezi că ai un complex în legătură cu ceva, psihiatrul elvețian a inventat acel termen. Ești extrovertit sau introvertit? Acestea sunt și monedele lui. Persona, arhetip, sincronicitate: Jung, Jung, Jung.

Când vine vorba de fericire, totuși, Jung poate să pară puțin deprimant. „‘Fericirea este o realitate atât de remarcabilă, încât nu există nimeni care să nu tânjească după ea. Și totuși, nu există un singur criteriu obiectiv care să dovedească fără îndoială că această condiție este necesară”, a scris el. 

Observația nu ar trebui să descurajeze nicio persoană care aspiră la fericire. Dimpotrivă, Jung afirmă adevărul evident, că nu putem ajunge la fericirea pură pentru că fiecare viață umană este obligată să implice emoții negative, care de fapt au apărut pentru a ne alerta asupra amenințărilor și pentru a ne ține în siguranță. Mai degrabă, obiectivul ar trebui să fie progresul.

Dacă Jung era un sceptic al fericirii într-un anumit sens, totuși, el nu era deloc un negativist. În 1860, când se apropia de sfârșitul vieții sale lungi, Jung și-a împărtășit propria strategie pentru realizarea acestui obiectiv. 

Jung credea că progresul spre fericire este construit pe cinci piloni:

1. Sănătate fizică și psihică bună
Jung credea că pentru a deveni mai fericit trebuie sănătos la mine și la corp. Teza sa este susținută de numeroase cercetări. De exemplu, cel mai îndelungat studiu al fericirii – Studiul Harvard privind dezvoltarea adulților – a arătat că 4 dintre cei mai mari predictori ai bunăstării unei persoane vârstnice este să nu fumeze, să consume moderat alcool – spre deloc, să aibă o greutate corporală normală și să facă exerciții fizice.

Advertisement

Însă bunele practici de sănătate par să nu crească fericirea, ci mai degrabă să scadă nefericirea. Astăzi, mulți cercetători în domeniul emoțiilor au descoperit dovezi ale unui fenomen pe care Jung nu l-a conceput: emoțiile negative și pozitive par a fi fenomene separabile și nu opuse; bunăstarea necesită o concentrare asupra fiecăruia.

În plus, cercetătorii au identificat modul în care activități precum exercițiile fizice pot întrerupe ciclul emoțiilor negative în momentele de stres crescut, ajutând la moderarea nivelului de cortizol. 

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *