ZiarulRing

14-oct.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Orientul Mijlociu, pe un butoi cu pulbere. Scenariul de după moartea președintelui iranian

Avatar

Publicat

pe

Prăbușirea elicopterului care îi transporta pe președintele iranian și pe ministrul său de Externe are loc într-un moment extrem de tensionat în Orientul Mijlociu, dar și în Iran, pe plan intern. Ebrahim Raisi adoptase o linie dură în privința conflictului din Gaza, a negocierilor nucleare, dar și a protestelor naționale, derulate în marile orașe ale țării. Teheranul a dat imediat asigurări că moartea preşedintelui nu va provoca nici „cea mai mică întrerupere în administrarea” Iranului. Și, foarte probabil, nici în direcția politică radicală a țării, condusă de facto de ayatollahul Ali Khamenei.

Războiul purtat de Israel împotriva Hamas și catastrofa umanitară care a urmat în Gaza în ultimele șapte luni au inflamat opinia publică mondială și au făcut ca tensiunile să crească vertiginos în tot Orientul Mijlociu. 

În același timp, conflictul militar din teritoriile palestiniene a scos la iveală un război din umbră, care durează de zeci de ani, între Iran și Israel.

Luna trecută, Iranul a lansat un atac fără precedent cu drone și rachete asupra Israelului – primul său atac direct contra statului evreu – ca răspuns la un raid aerian israelian devastator asupra consulatului iranian din Damasc, în care fusese ucis un comandant de rang înalt al Gărzilor Revoluționare (IRGC), corpul militar de elită al Iranului.  

Israelul a ripostat o săptămână mai târziu, lovind ținte din afara orașului iranian Isfahan, într-un răspuns mult mai mic și calibrat. 

De atunci, loviturile directe de tip „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” între cele două părți au încetat. Războiul prin procură continuă însă, milițiile susținute de Iran, precum Hamas și Hezbollah, continuând să lupte împotriva forțelor israeliene.

Advertisement

Citește articolul integral aici.