ZiarulRing

21-iul.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

România a produs o adevărată comoară. Cel mai valoros obiect din țara noastră

Cel mai valoros produs made în România, din ultimii zeci de ani, a fost vândut în cadrul unei licitaţii pentru suma astonomică de 9 milioane de euro.

Avatar

Publicat

pe

Cel mai valoros produs made în România, din ultimii zeci de ani, a fost vândut în cadrul unei licitaţii pentru suma astonomică de 9 milioane de euro. Este vorba despre un tablou al lui Adrian Ghenie, pictor contemporan, care s-a vândut în anul 2016.

România a produs o adevărată comoară. Cel mai valoros obiect din țara noastră

Adrian Ghenie, un pictor din Baia Mare, de 43 de ani, a reuşit să-ţi vândă tabloul „Nickelodeon„, în cadrul unei licitaţii la casa Christie’s din Londra, în anul 2016, pentru suma de 9 milioane de euro. Astfel, tabloul băimăreanului este cel mai scump produs românesc vândut în ultimele decenii.

Pe locul doi, când vine vorba despre produse româneşti scumpe, se situează tot un produs al lui Adrian Ghenie. Un alt tabloul pictorului român, anul acesta, a fost vândut tot la Londra, la casa de licitaţii Sotheby’s, cu senzaţionala sumă de peste 5 milioane de euro. Tabloul se numeşte „The Arivall”.

„The Arivall”, de Adrian Ghenie.

Ce pictori mai fac cinste României cu lucrările lor

Adrian Ghenie nu este singurul pictor român care face minuni în arta contemporană. Alături de acesta se mai regăsesc Șerban Savu, Mircea Cantor, Mircea Suciu, Gheorghe Fikl, ori mai clasicii Ștefan Câlția, Corneliu Baba, Constantin Piliuță, Sabin Bălașa, Horia Bernea. Toţi aceşti artişti sunt prezenți cu lucrări remarcabile în actuala Licitație de Artă Postbelică și Contemporană.

De asemenea, segmentul de piață de artă contemporană se află într-un trend crescător, așa cum o arată recentul Raport de piață de artă al Institutului de Management al Artei, mărindu-se în medie anuală cu 4%.

Advertisement

Arta contemporană dă curaj tinerilor artişti

Arta contemporană dă curaj tinerilor artişti, prin panoul variat de abordări simbolice ale vieții contemporane sau prin explorarea celor mai controversate teme politice şi  fenomene de activism civic.

Prin urmare, cel mai valoros lucru produs în România vine din arta contemporană şi nu de acolo de unde s-ar fi aşteptat unii, mașini, bijuterii, ceasuri…etc.