ZiarulRing

16-iun.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Nou cap de acuzare pentru „ucigașul tăcut” din locuințe. Un gaz radioactiv perfid, care nu poate fi perceput de oameni, deoarece este incolor și inodor

Avatar

Publicat

pe

Supranumit şi „ucigaşul tăcut” din locuinţe, radonul este cunoscut ca fiind a doua cauză principală a cancerului pulmonar. Acum însă, s-a descoperit că expunerea chiar și la niveluri moderate din acest gaz radioactiv – care poluează atât aerul din interiorul clădirilor, cât și locurile de muncă subterane – este, de asemenea, asociată de un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC), potrivit unui nou studiu dat publicității de Academia Americană de Neurologie.

Studiul, care a fost publicat în numărul online din 31 ianuarie 2024 al revistei Neurology (jurnalul oficial al Academiei Americane de Neurologie), a examinat expunerile la diverse niveluri ale acestui poluant, la participanții de vârstă mijlocie până la cei mai în vârstă, și a constatat că există un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic, atât în rândul persoanelor expuse la concentrații ridicate, cât și la cele expuse la concentrații moderate de gaz, în comparație cu cele expuse la niveluri mai mici.

Trebuie menționat că accidentul vascular cerebral ischemic este cauzat de blocarea fluxului sanguin către creier și este cel mai frecvent tip de AVC. 

Citiți articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *