ZiarulRing

20-mai2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Momentele tulburăroare prin care a trecut Sebastian Papaiani, înainte să moară. S-au aflat acum

Făcea parte din generația de aur  teatrului și mai ales, a filmului românesc, alături de alți monștrii sacri.

Avatar

Publicat

pe

Făcea parte din generația de aur  teatrului și mai ales, a filmului românesc, alături de alți monștrii sacri. A devenit cunoscut pentru rolurile sale din ”Păcală” sau ”Toate pânzele sus”, sau din seria de filem ”Brigada Diverse”, în rolul Plutonierului Căpșună. Din păcate, în 2016 ne-a părăsit pentru o altă scenă.

Momentele tulburăroare prin care a trecut Sebastian Papaiani, înainte să moară

În 2016 se stingea din viață, la 80 de ani, cel pe care românii l-au cunoscut ca Sebastian Papaiani. În urma sa a rămas o biografie scrisă de Annie Muscă, „Sebastian Papaiani. De la început până la sfârşit”. În paginile acestei cărți cu peste 400 de pagini, un cititor va descoperi emoţionanta poveste a regretatului artist, dar și faptul că, de-a lungul vieții, Sebastian Papaiani a suferit enorm. Regretatul actor povestește în paginile cărții despre copilăria sa, care nu a fost una ușoară, dar și de dramele trăite de acesta după divorț. unul din capitolele cărții este dedicat perioadei în care a cesta a fost căsătorit, dar și ce a urmat după divorțul de soția sa.

Momentele tulburăroare prin care a trecut Sebastian Papaiani, înainte să moară. S-au aflat acum

”A apărut primul copil, în ’63. L-am botezat Sebastian, aşa cum eram eu trecut pe afiş. Cu b, nu cu v, aşa cum eram în certificat. Şi l-am alintat Basti. Când acesta făcuse vreo 5 luni, primim vizita soacrei, total nemulţumită de felul cum ne creşteam noi pruncul. Aşa că ni l-a luat pur şi simplu şi l-a dus la o bonă pe care eu n-o cunoscusem în prealabil şi nici după. Între timp, relaţia mea cu Jeni, soţia, se răcise. Am stabilit să nu mai locuim împreună, dar să îmi văd copilul care rămăsese la ea. Din nefericire, de câte ori mergeam să-l văd, soacra mea îl ascundea de mine. De-abia după 10 ani, am reuşit să-l recuperez, nu să-l şi păstrez”.

S-au aflat acum detaliile unei drame, parcă fără sfârșit

Drama trăită de regretatul actor nu s-a rezumat la acest aspect, ci au urmat momente de coșmar, dar și de durerea cu care vorbește de momentele în care-și căuta copilul prin oraș, acesta încercând să fugă la mama lui, dar și de ajutorul dat de prietenul și avocatul acestuia, Isac.

”Divorţul meu a durat ani buni. Avocatul Isac din Sibiu mi-a amânat definitivarea lui doar ca să mai trec pe la el. Mi-am dorit acest copil, de aceea am şi cerut la proces să crească cu mine. Iniţial şi-a dorit şi el acest lucru, dar începuse să aibă tot mai dese tentative de a fugi de acasă. Pleca după mama lui. Ajunsesem să cunoaştem toţi poliţiştii din Gara de Nord. La un moment dat a fugit de tot de-acasă. L-am căutat disperat. Plecase la Oradea, acolo unde mama lui ajunsese după ce părăsise teatrul din Petroşani”.

Din păcate, la doi ani după decesul regretatului actor, conform celor povestite de Annie Muscă, Sebastian se confrunta deja cu serioase probleme financiar, și s-a stins și el viață, în urma unei boli grave. Mesajul emoționant scris de autoare în introducerea cărții biografice a regretatului Sebastian Papaiani face cititorul să fie și mai epatic cu viața, dar mai ales cu dramele prin care acesta a trecut de-a lungul vieții sale.

Advertisement

Momentele tulburăroare prin care a trecut Sebastian Papaiani, înainte să moară. S-au aflat acum

„Pentru cititorii care adoră istoriile de familie, biografia lui Papaiani e lectura perfectă. Vor afla amănunte despre părinţii şi bunicii actorului, despre originile lui, despre unchi şi mătuşi, veri şi verişoare, despre primul său fiu, din prima căsătorie, botezat Sebastian, care s-a stins din păcate la Sibiu la nici doi ani de la moartea actorului; despre Alkis, fiul său din a doua căsătorie, care locuieşte în Capitală, şi care i-a dăruit o nepoată, Ana Medeea, cea care a reuşit să-i aducă clipe de fericire actorului în ultimii săi doi ani de viaţă. Tot aici veţi mai citi despre nepotul său din văr, Alexandru, care locuieşte la Piteşti şi care duce mai departe numele Papaiani, căci are gemeni, doi băieţi simpatici foc.”, scrie în introducerea cărții Annie Muscă.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *