ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

MONDEN

Mari vedete ale muzicii ușoare au pus capăt carierei lor! Lipsa publicului le-a făcut să se îndrepte către ale ocupații

Avatar

Publicat

pe

Peste șlagărele vremurilor trecute, care au încântat generații întregi, s-a așternut praful uitării, tinerii din ziua de azi având acum cu totul alte preferințe muzicale. Acesta este și motivul pentru care mulți dintre artiștii iconici ai muzicii ușoare s-au reorientat, cu discreție, spre alte profesii.

Natalia Guberna, actriță la Teatrul Excelsior

Chiar dacă este departe de notorietatea anilor ‘80, Natalia Guberna a rămas totuși aproape de sălile de spectacol, populara interpretă activând acum ca actriță la Teatrul Excelsior, unde lucrează și în cadrul Departamentului secretariat literar. Lansată în cel mai de succes grup feminin al anilor ‘80, Trio Express, artista colaborează la piese dedicate celor mici și este nelipsită de la de evenimentele muzicale ale colegilor săi de generație. ”Iubirea mi-a bătut în geam”, ”De ce?” și ”Valuri albe” sunt unele dintre cele mai ascultate melodii ale sale.

Manuela Fedorca are o grădiniță, sora ei, Liliana, e psihoterapeut

În anii ‘90, Manuela Fedorca (50) era una dintre cele mai apreciate artiste din muzica ușoară românească, frumoasa brunetă făcând ravagii în rândul publicului masculin. Liliana Fedorca, sora ei, i-a călcat pe urme și împreună au format trupa Elixir. Din păcate, noul val muzical disco ce a inundat România acelor ani, perioadă în care au apărut de niciunde formații ”de sufragerie”, le-a luat prin surprindere pe artiste. Au aceptat schimbarea și s-au retras discret, dedicându-se familiei (Manuela are doi copii, iar Liliana, unul).

Manuela a lăsat o perioadă muzica pentru îndeletnicirea de prezentatoare TV (”Zodia Fluturelui”, la Euforia), apoi și-a deschis propria grădiniță muzicală. Liliana a ales să urmeze studii de master în psihoterapie congnitiv-comportamentală și lucrează ca psihoterapeut.

Advertisement

Dana Bartzer și Dan Creimerman, de la muzică ușoară la reclame și muzică clasică

Cândva unul dintre cele mai populare duete din muzica ușoară românească, pe Dana Bartzer și Dan Creimerman îi mai auzi acum doar prin intermediul spoturilor publicitare. Dana și soțul său au preferat să iasă din lumina reflectoarelor, acum 20 de ani, și să ”schimbe” registrul muzical, amândoi fiind implicați în proiecte de muzică clasică.

Soții care făceau furori de la jumătatea anilor 80  dar și în anii de după, dețin unul dintre studiourile de producție importante pe piața publicitară românească, dar și Asociația Culturală Art Channel, dedicată promovării tinerelor talente din muzica clasică românească.

Carmen Mureșan a devenit Harra și este prezicătoare în SUA

 Tot din Trio Express a făcut parte și Carmen Mureșan, actuală Harra (64 ani), acum prezicătoare faimoasă în Statele Unite. Cunoscută drept The Karma Queen, fosta cântăreață este doctor în psihologie, hipnoterapie clinică și terapii alternative, astrolog, numerolog, terapeut licențiat și scrie cărți de spiritualitate universală. Carmen Harra a abandonat de mult timp activitatea de solistă, dar, pentru nostalgici, a lansat un album cu ”amintiri” muzicale.

Elena Cârstea vinde case în Florida

O aplaudată carieră muzicală a avut și Elena Cârstea, una dintre cele mai iubite soliste ale muzicii ușoare românești în perioada ‘80-‘2000. Actualmente cetățean al SUA, sunt 12 ani de când faimoasa cântăreață a ales să renunțe la celebritate și să se mute peste Ocean, dând viața de artistă pe cea de soție și de mamă (are două fiice). Artista care a rămas în amintirea publicului și datorită uneia dintre cele mai frumoase balade ale genului, ”Dacă ochii tăi”, este agent imobiliar de succes în Florida (FOTO).

Mihaela Mihai apără drepturile artiștilor și se bucură de nepoți

Marea artistă care a făcut celebră melodia ”De-ai fi tu salcie la mal”, Mihaela Mihai (73 ani), s-a bucurat de o prodigioasă carieră muzicală atât în România, cât și în Franța, unde a locuit în anii ‘80. Cântăreața a renunțat la muzică, devenind inițiatoarea și președinta Uniunii Artiștilor Liber Profesioniști din România, prin intermediul căreia apără interesele colegilor săi de breaslă.

Advertisement

Pensionară în Danemarca, Olimpia Panciu s-a întors în România

După 23 de ani petrecuți în Danemarca, Olimpia Panciu (66 ani) s-a întors acasă. Artista care, în anii 70, făcea furori cu emisiunea muzicală ”Marius, Olimpia și Mihai”, alături de Marius Țeicu și Mihai Constantinescu, își trăiește discret viața la București, fiind pensionară, după ce, în anii de exil, a continuat să cânte cu soțul său, compozitorul, textierul, cântărețul și multi-instrumentistul Mircea Romcescu.

Gina Pătrașcu organizează evenimente pentru românii din Germania

Din ”Generația de Aur” face parte și Gina Pătrașcu (66 ani). Câștigătoare a Trofeului ”Steaua fără nume” (1983), cântăreața s-a stabilit în Germania, lângă Köln, unde conduce o asociație culturală dedicată românilor și organizează spectacole pentru membrii diasporei. ”Locuiesc departe, știu, ochii care nu se văd se uită. Mă simt binecuvântată când constat că publicul nu a uitat spectacolele și emisiunile, dar mai ales cântecele mele. Am avut cea mai frumoasă meserie din lume”, ne spune artista de legendă.


Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *