ZiarulRing

12-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

DEZVĂLUIRE INCENDIARĂ! CNSAS A AFLAT CINE a FALSIFICAT dosarul lui GHEORGHE URSU, cel care A SALVAT scriitori disidenţi… CU PREŢUL VIEŢII

Greva foamei făcută la sfârşitul anului trecut de Andrei, fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitate în noiembrie 1985, nu a fost în zadar.

Avatar

Publicat

pe

Greva foamei făcută la sfârşitul anului trecut de Andrei, fiul disidentului Gheorghe Ursu, ucis de Securitate în noiembrie 1985, nu a fost în zadar. Parchetul Militar înaintează cu ancheta, iar CNSAS a descoperit, recent, cum a fost falsificat dosarul acestuia şi cum disidentul, ucis în cele din urmă sub tortură, a refuzat să-şi toarne prietenii la Securitate.

Anul acesta, în luna noiembrie, se împlinesc 30 de ani de la asasinarea, sub tortură, în beciurile Securităţii, a disidentului comunist, inginer şi poet Gheorghe Ursu. În tot acest timp, Andrei, fiul lui, a făcut eforturi disperate pentru a fi deconspiraţi toţi cei care au fost implicaţi în anchetarea, torturarea şi asasinarea tatălui său. Sosit în ţară pentru a studia dosarele acestuia, descoperite recent de CNSAS, Andrei Ursu ne-a dezvăluit, în exclusivitate, ultimele noutăţi legate de cazul emblematic al tatălui său.

”Despre prieteni nu dau declaraţii pentru că nu vreau să fac rău”

Fiul disidentului a venit special din SUA pentru a vedea personal descoperirea extraordinară făcută de CNSAS. Andrei Ursu ne spune: ”În timp ce mă aflam la Chicago, avocaţii m-au ţinut la curent cu mersul anchetei de la Parchetul Militar, cu faptul că lucrurile s-au mişcat şi că mai mulţi martori, foşti subofiţeri-gardieni, au început să vorbească şi să spună cum îl scoteau pe tata din arest şi îl duceau să fie anchetat la Securitate de către maiorul Marin Pîrvulescu. Mai mult, corespondând cu cei de la CNSAS, am aflat că a fost găsit, în sfârşit, dosarul de urmărire penală de la Securitate. Este vorba de 105 file de dosar pe care eu le-am văzut zilele acestea. Dintr-odată acest dosar a apărut, deşi a mai fost cerut de multe ori, fără rezultat. Cei de la CNSAS au făcut eforturi remarcabile şi l-au identificat. Acolo apare foarte clar cum tata, anchetat de Securitate, în martie 1985, în stare de libertate (n.r. – a fost arestat în septembrie 1985 şi în noiembrie a murit în urma torturii şi a bătăilor aplicate), spunea: «Despre prieteni nu dau declaraţii pentru că nu vreau să fac rău». Se observă clar din acest dosar tematicile de anchetă, ce urmăreau cei de la Securitate: scrisorile de la «Europa Liberă», cum s-a întâlnit tata la Paris cu Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, cum a pus la cale cu prietenii săi – poeţi, scriitori, oameni de cultură: Dan Deşliu, Geo Bogza, Nina Cassian, Radu Cosaşu, Iordan Chimet – redactarea unui manifest. Şi securiştii doreau ca tata să dea declaraţii în care să-i incrimineze şi să le fie deschise şi acestora dosare de urmărire penală. Iar tata a refuzat să dea declaraţii despre prietenii săi”.

Rezultă din acest dosar că, la iniţiativa tatei, urma să fie redactat un manifest care trebuia să ajungă la Eugen Jebeleanu şi acesta, care era delegat în Marea Adunare Naţională, urma să-l citească în şedinţă publică. Manifestul era redactat de tata şi era presărat cu concepţii tendenţioase, cum spuneau securiştii, unul dintre acestea, cu un citat din Simon Bolivar, spunea aşa: «Un conducător nu poate să rămână la putere mai mult de trei ani, pentru că riscă să devină dictator». Şi erau mai multe citate antitotalitare cu adresă directă. Ceauşescu era la putere de 20 de ani. Multe dintre citatele puse în manifest tata le avea afişate la serviciu şi venea securistul şi le dădea jos. Era la limita agitaţiei publice. Iar ăsta a fost unul din motivele pentru care tata era la index, era urmărit”.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *