ZiarulRing

21-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Cainii ucigasi, adoptati si eliberati de „Cutu, Cutu”

RESPONSABILITATE. Cainii care au omorat-o pe angajata ADP erau in grija asociatiei

Avatar

Publicat

pe

RESPONSABILITATE. Cainii care au omorat-o pe angajata ADP erau in grija asociatiei

La începutul acestui an, o femeie de 49 de ani a murit după ce a fost muşcată de câini. Legiştii au fost de părere că Taniusa Stanchievici, angajată la ADP Sectorul 5, a fost pur şi simplu devorată de maidanezi. “ring” a intrat în posesia unui document care arată că o parte din câinii care au omorât femeia în curtea ADP erau adoptaţi de asociaţia de protecţie a animalelor „Cuţu, Cuţu”.

Cazul femeii ucise a fost preluat de o anchetă a poliţiei pentru a se stabili cine poartă vina indirectă pentru această nenorocire. Potrivit formularului de adopţie 94 din 2009, semnat de un reprezentant al asociaţiei “Cuţu, Cuţu”, au fost adoptaţi de la Administraţia pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) nouă maidanezi. Surse implicate în ancheta poliţiei ne-au confirmat că trei dintre aceştia, cu numerele de identificare imprimate pe crotalie 3859, 3865 şi 3860 au făcut parte din haita care a ucis angajata ADP. Cu toate că, în formularul de adopţie, reprezentantul “Cuţu, Cuţu” a declarat pe propria răspundere că are obligaţia “să nu abandoneze câinii, iar în cazul în care nu îi mai doreşte să îi predea ASPA, patrupedele nesupravegheate au ajuns în curtea ADP şi, fiind înfometate, au atacat. „Asociaţia «Cuţu, Cuţu» este vinovată, dacă nu penal, cel puţin moral pentru moartea acelei femei”, ne-a spus avocatul Cristian Gheorghiţă.

„Habar n-am dacă sunt adoptaţi de noi”
„ring” a vrut să afle şi reacţia preşedintei asociaţiei “Cuţu, Cuţu”, Marcela Lungu, însă de la aceasta am înţeles că nu ştie dacă respectivii câini au fost luaţi în grijă de asociaţie. “Sunt foarte mulţi căţei pe care noi i-am reteritorializat. Habar n-am dacă sunt adoptaţi de noi. Şi chiar dacă au fost şi dintre cei de-ai noştri acolo, trebuie dovedit”, ne-a spus şefa „Cuţu, Cuţu”. Mai mult, aceasta ne-a spus că toate adopţiile au fost făcute în baza unui protocol cu ASPA şi că legea îi permită să întoarcă toţi câinii în stradă. “Primăria ştia că nu avem adăpost şi totuşi ne-a dat câinii”, a adăugat Lungu.

ONG-urile fac adopţii “pe hârtie”
Tragedii de felul celei întâmplate în curtea ADP pot surveni în orice moment şi pentru că ONG-urile de protecţie a câinilor găsesc mereu portiţe legislative care le permit să se absolve de orice responsabilitate în ceea ce priveşte miile de maidanezi pe care îi adoptă anual doar “pe hârtie. Asociaţia “Cuţu, Cuţu” a luat în grijă în 2008 şi 2009 nu mai puţin de 2.441 de câini despre care în prezent nu prea mai ştie nimic. Chiar şi preşedinta ONG-ului recunoaște că adopţiile au fost formale şi că nu poate să spună cu exactitate pe ce străzi sunt aceste patrupede.

4.445 de câini vagabonzi au fost adoptaţi în 2008 şi 2009 de asociaţiile de protecţia animalelor, din care mai mult de jumătate au fost reîntorși în stradă.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *