ZiarulRing

23-iun.2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Gigi Netoiu, din „Range” in tractor pe ogor

INVESTITIE. „Comandantul” a adus agricultura moderna la Cetate, pe malul Dunarii

Avatar

Publicat

pe

INVESTITIE. „Comandantul” a adus agricultura moderna la Cetate, pe malul Dunarii

Sud-vestul României, chiar pe malul Dunării. Localitate celebră după ce poetul Mircea Dinescu şi-a stabilit reşedinţa aici, cumpărând un conac vechi boieresc, pe care l-a restaurat din temelii. S-a apucat acolo de turism. Dar nu despre asta vrem să vorbim în cele ce urmează. Plecat din centrul Bucureştiului, fostul acţionar dinamovist face agricultură la standarde europene în localitatea doljeană Cetate.

De la Bucureşti la Cetate sunt vreo 300 de kilometri, dacă alegi traseul Alexandria – Caracal – Craiova, sau 300… şi ceva, dacă preferi Autostrada Bucureşti – Piteşti, prin Slatina şi Craiova. Vreo patru ore de mers cu viteza legală pe ambele rute. Aflată în Lunca Dunării, localitatea se învecinează cu două comune care au dat doi fotbalişti români celebri: Moţăţei, locul de naştere al lui Ştefan Iovan, şi, ceva mai departe, Orodel, satul de unde a plecat Victor Piţurcă spre fotbalul mare. Acum câţiva ani, sedus de frumuseţea locului, poetul Mircea Dinescu a cumpărat nişte proprietăţi şi a adus faimă localităţii. „Eu aici am copilărit”, spune Gigi Neţoiu arătând cu privirea şi cu mâinile de jur împrejur. „Adică nu chiar în Cetate, dar la doi paşi. Ştiu toate locurile de aici, din zona asta. M-am întors cu un scop: vreau să fac agricultură!”, spune fostul acţionar de la Dinamo care trage tare la câmp ca să se întoarcă într-o bună zi înapoi la clubul din Ştefan cel Mare. „Uite aşa se fac banii. Eu nu stau cu mâinile-n sân şi-mi vin banii. Eu muncesc cot la cot cu oamenii mei. Am investit bani şi suflet aici şi nu-mi bat joc!”, sunt vorbele cu care mă întâmpină gazda mea.

Râul, ramul…
„Da, nea’ Gigi, dar ai lăsat Bucureştiul să ajungi aici, la marginea lumii…”, îi spun. „Nici nu ştii cât e de frumos aici. Aici, râul, ramul, mi-e prieten mie”, o dă Neţoiu pe poezie. „Şi dacă-mi sunt mie, le sunt şi prietenilor mei. Natura e senzaţională aici şi, dacă ştii să te porţi cu ea, te răsplăteşte. Dunărea e la 100 de metri, pădurea e peste tot. Mă relaxează extraordinar natura. Ia, ascultă!” Într-adevăr, de jur împrejur nu se aude decât ciripit de păsărele. Pardon, şi tacâmurile muncitorilor aflaţi la masa de prânz. Toţi localnici, cărora Gigi Neţoiu le-a dat o pâine de mâncat în vremurile astea de criză.

Are trening de la Gică Hagi
Acum doi ani, Gheorghe Neţoiu a revenit pe locurile natale frecându-şi palmele cu dor de treabă. Cineva i-a şoptit că agricultura este rentabilă dacă este făcută cu cap, cu suflet, dar, mai ales, cu utilaje moderne. Banii nu erau o problemă, aşa că a investit rapid în tractoare şi combine de ultimă generaţie. Milioane de euro! „Vorbeam des la telefon cu prietenul meu Adrian Porumboiu. Îl întrebam cum face, ce face, ce soluţii sunt dacă se întâmplă asta. Mi-a dat informaţii bune. El mă întreba d-ale lui, cu fotbalul. L-am sfătuit şi eu cât de bine am putut. Între timp, eu am învăţat să fac agricultură, el nici acum nu ştie cu ce se mănâncă fotbalul!”, spune Neţoiu râzând. E îmbrăcat într-un tricou gri şi un pantalon de trening „Adidas”, în culorile lui Galatasaray. „Mi i-a dat Gică Hagi pe vremea când juca acolo”, povesteşte punând mâna pe pantalonul roş-galben.

Face bani la fiecare cultură
Neţoiu nu este omul care să stea deoparte şi doar să supravegheze dacă ordinele sunt executate de muncitorii săi. Se implică direct în toate activităţile şi nu se dă înapoi nici să se urce să manevreze un ditamai tractorul ori un gigant cum este combina. „Le conduc pe toate. Particip la muncă cot la cot cu ai mei. Dar le şi asigur toate condiţiile”, spune fostul acţionar dinamovist. Neţoiu deţine o întreagă flotilă de tractoare şi combine şi, dacă spunem că numai un tractor, care are aer condiţionat şi toate condiţiile de confort ale unei limuzine, costă 250.000 de euro, iar o combină „full-options” bate şi ea la 200.000 de euro, avem un tablou complet al investiţiei de la Cetate. Numai ultima cultură, cea de porumb, al cărei recoltat s-a încheiat la finele săptămânii trecute, îi va băga în buzunar, profit curat, în jur de 500.000 de euro.

Se gândeşte la Dinamo
Chiar dacă nu se mai află printre acţionari, ”Comandantul” ştie că într-o bună zi va reveni la conducerea lui Dinamo. „Eu sunt «câine» pân’ la moarte şi nu scap niciun meci al lui Dinamo din Ştefan cel Mare chiar dacă sunt aici, la Cetate. Mă urc în maşină şi merg la meci. Acum sunt concentrat pe treaba asta din agricultură şi vreau s-o fac cât mai bine. Odată şi odată o să revin la Dinamo, deocamdată fac bani”, declară Neţoiu, care mai deţine şi alte afaceri, în turism şi industria hotelieră, alimentară şi în vinificaţie (este proprietar al Vincon).

Are hotel în Cetate
Aproape de centrul localităţii Cetate, Gigi Neţoiu deţine un hotel de trei stele. Totul este nou şi cu greu te-ai fi gândit că există un astfel de stabiliment în această comună. Camerele sunt spaţioase, toate au frigider şi LCD marca LG. Piscina din curtea interioară şi restaurantul cu bucate de-ale locului, în special peşte, reprezintă punctele de atracţie. „Piscina, vara asta, a făcut toţi banii. A fost plină aproape zilnic. Vine lumea chiar şi de la Craiova”, spune Neţoiu.

L-a urmărit, acum sunt prieteni
Gigi Neţoiu nu a ascuns niciodată că a lucrat pentru Securitate. Ironia sorţii face ca Mircea Dinescu să fie acum vecin chiar cu cel pe care-l fila. „Da, e adevărat, l-am filat pe Dinescu, nu am de ce să ascund. Vorbesc des cu el. I-am recunoscut însă şi el a fost înţelegător şi a înţeles că aşa erau vremurile. Eu executam nişte ordine”, spune „Comandantul”.

5 milioane de euro a investit Gigi Neţoiu în utilajele cu care face agricultură la Cetate.

„Nu fac niciodată un lucru care nu-mi place. Ăsta este secretul succesului în orice domeniu!” , Gheorghe Neţoiu

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *