ZiarulRing

17-mai2024

ULTIMA ORĂ

EVENIMENT

Violatorii şi bătăuşii pot scăpa de puşcărie dacă îi plătesc victimei despăgubiri

De la 1 februarie, femeile violate şi victimele vătămărilor corporale sunt obligate să treacă pe la mediator înainte de a depune plângere penală.

Avatar

Publicat

pe

De la 1 februarie, femeile violate şi victimele vătămărilor corporale sunt obligate să treacă pe la mediator înainte de a depune plângere penală. Acesta poate facilita împăcarea părţilor prin compensarea materială a victimei, infractorii scăpând, astfel, de puşcărie.
Legea medierii, prin ultimele sale modificări, introduce, de la 1 februarie, obligativitatea apelării la mediator înainte de acţiunea în instanţă. Deocamdată, medierea în sine nu este obligatorie, ci doar prezentarea la un specialist, acesta din urmă arătându-le părţilor avantajele medierii versus instanţă. După prezentare, dacă părţile decid totuşi să apeleze la judecător, mediatorul emite un certificat de informare pe care aceştia trebuie să-l prezinte la tribunal. Fără acest certificat, acţiunea în instanţă va fi respinsă ca inadmisibilă.

Conflictul, stins la negocieri
Obligativitatea obţinerii unui certificat de informare este valabilă şi pentru infracţiunile care pot duce la împăcarea părţilor şi retragerea plângerii, printre acestea numărându-se şi violul. “Este vorba doar despre violul simplu, atunci când acesta nu este săvârşit de mai multe persoane, când nu este şi incest, când nu are urmări medicale sau când nu este urmat de sinuciderea victimei”, ne-a precizat Zeno Şuştac, vicepreşedinte al Consiliului de Mediere.

Medierea îi ajută şi pe cei care ucid
Printre infracţiunile care pot dispărea prin mediere se mai află vătămările corporale din culpă, lovirile şi alte violenţe, abuzul de încredere, distrugerea, gestiunea frauduloasă, abandonul de familie, violarea de domiciliu, precum şi furturile între soţi. “Deşi acordul de mediere nu înlătură răspunderea penală în cazul infracţiunilor în care victima îşi pierde viaţa, acesta poate fi extrem de folositor pentru cel care comite o faptă de acest gen”, a mai afirmat Zeno Şuştac.

“Un acord de mediere care prevede plăţi compensatorii pentru familia victimei, prezentat la procesul în instanţă al celui care şi-a ucis victima, face diferenţa dintre pedeapsa cu închisoarea şi pedeapsa cu suspendare sau între limita minimă şi limita maximă a pedepsei.” Zeno Şuştac, vicepreşedinte al Consiliului de Mediere

“Am observat, din practica mea de avocat de drept penal, că de multe ori violul este folosit ca modalitate de şicanare pentru a leza imaginea celui acuzat.” Zeno Şuştac

4.000 de medieri s-au desfăşurat anul trecut.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *