Edilul sectorului 3 are planuri mari pentru zona de sud-est a Capitalei, printre care construirea unui hipodrom, dar şi a unor campusuri, aşa cum puţine universităţi au în România.
Săptămâna trecută, consiliul local al sectorului 3 a aprobat, ca urmare a propunerii primarului Robert Negoiţă, un proiect prin care a fost creată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Bucureşti 2020” (ADI „Bucureşti 2020”). Acest organism cuprinde oraşele Pantelimon şi Popeşti-Leordeni, comunele Glina şi Cernica şi, evident, sectorul 3 şi vizează dezvoltarea zonei periferice din sud-estul Bucureştiului şi, implicit, a localităților limitrofe.
„Dezvoltarea sudului Capitalei este posibilă”
Arhitectul-şef al sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, ne-a dezvăluit câteva dintre obiectivele acestei asociaţii. “Dezvoltarea sudului Capitalei este posibilă doar prin acest parteneriat. Noi, în sectorul 3, avem fonduri, dar nu avem teren, iar localităţile limitrofe au pământ, dar nu au bani. În cadrul acestei asociaţii, sectorul 3 este reprezentantul consiliului general şi, astfel, vom începe prin a pune la punct un serviciu de transport public în comun care va facilita, totodată, şi accesul către obiectivele pe care intenţionăm să le realizăm. Avem planuri pentru construirea prin parteneriat public-privat a unui hipodrom, dar şi a unor campusuri care lipsesc în Bucureşti. Există, de asemenea, suficient teren pentru construirea de locuinţe sociale”, ne-a explicat arhitectul.
Drumuri noi prin contribuţie locală
Un alt aspect de care ADI “Bucureşti 2020” va ţinea seama este infrastructura rutieră. Este vorba despre construirea de drumuri noi de legătură. “Nu este normal să stăm cu mâna întinsă la Ministerul Transporturilor pentru ca localităţile ce fac parte din asociaţie să aibă o reţea de drumuri eficientă. De aceea, planul constă în realizarea acesteia din banii comunităţilor. Astfel, dacă avem şosele şi transport, putem începe şi proiecte publice de anvergură de care să beneficieze toată lumea”, a adăugat Dumitraşcu.
“Trebuie să oprim dezvoltarea haotică a Capitalei doar spre partea de nord.”, Ştefan Dumitraşcu, arhitect-şef al sectorului