ZiarulRing

11-mai2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Un declin dramatic: viața pământenilor, scurtată cu peste un an și jumătate de pandemia de COVID-19

Avatar

Publicat

pe

Progresele înregistrate în ultimele decenii, la nivel global, în ceea ce privește speranța de viață, au fost șterse cu buretele de pandemia de COVID-19, care a avut un impact mult mai mare decât estimase Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cea mai nouă analiză demografică, care centralizează date din peste 200 de țări și teritorii, a relevat că, în primii doi ani ai pandemiei, COVID-19 a ucis aproape 16 milioane de oameni în întreaga lume și a determinat scăderea speranței de viață la nivel global cu 1,6 ani între 2019 și 2021. 

Cercetarea, publicată marţi în jurnalul ştiinţific The Lancet, prezintă estimări actualizate din Studiul Global Burden of Disease (GBD) 2021, oferă cea mai cuprinzătoare analiză privind impactul pandemiei asupra sănătății umane până în prezent. 

„Impactul profund al pandemiei COVID-19 asupra populațiilor din întreaga lume a subliniat necesitatea unor estimări în timp util pentru a înțelege acest eveniment fără precedent în contextul tendințelor pe termen lung privind sănătatea populației. Studiul privind povara globală a bolilor, leziunilor și factorilor de risc (GBD) 2021 oferă noi estimări demografice pentru 204 țări și teritorii și 811 locații subnaționale suplimentare din 1950 până în 2021, cu un accent deosebit pe modificările mortalității și speranței de viață care au avut loc în perioada 2020-2021 a pandemiei COVID-19”, spun autorii cercetării, care spun că au folosit peste 22.000 de surse de date pentru a estima mortalitatea, un subset al acestor surse fiind utilizat exclusiv pentru a estima excesul de mortalitate din cauza pandemiei COVID-19.

„Pentru adulții din întreaga lume, pandemia COVID-19 a avut un impact mai profund decât orice eveniment văzut în jumătate de secol, inclusiv conflicte și dezastre naturale”, spune dr. Austin E. Schumacher, profesor de științe metrice de sănătate la Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington (SUA) și unul dintre autorii principali  ai cercetării. 

Citește articolul integral aici.

Advertisement