ZiarulRing

21-mai2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

UE pregătește măsurile de austeritate pentru țările care se îngroapă în datorii, gen România

Avatar

Publicat

pe

Majoritatea statelor membre ale UE nu vor putea să-și atingă obiectivele de investiții în școli, spitale și locuințe după ce vor fi aplicate noi reguli de guvernanță economică adoptate de Comisia Europeană, spune Confederația Europeană a Sindicatelor (CES).

Cifrele Executivului comunitar arată că investițiile în infrastructura socială a Europei sunt deja cu 192 miliarde de euro mai mici pe an decât ar fi necesar pentru a satisface nevoile cetățenilor. Investițiile trebuie sporite anual cu 120 miliarde de euro în sănătate, 57 miliarde de euro în construcția de locuințe la prețuri accesibile și 15 miliarde de euro în educație. Noua legislație pregătită de oficialii UE este un fel de „Ordonanța trenuleț”, adoptată de Guvernul României la sfârșitul anului trecut și prin care au fost impuse o serie de constrângeri în cheltuirea banilor publici pentru reducerea deficitului bugetar. 

Un raport realizat de  Fundația New Economics pentru CES a constatat că regulile fiscale propuse, care ar impune limite arbitrare ale datoriei și deficitului începând cu 2027, ar însemna că:

– 18 state membre, printre care se numără și România, nu vor putea face investițiile sociale necesare (tabelul 1);

– Atunci când sunt luate în considerare nevoile de investiții ecologice, doar trei state membre vor avea capacitatea fiscală de a îndeplini obiective de investiții ale UE (tabelul 2);

– Chiar dacă Fondul de Redresare și Reziliență (FRR) al UE ar fi extins, doar cinci țări ar fi capabile să-și atingă obiectivele de investiții sociale și ecologice.

Advertisement

 Cele 18 state membre care nu pot îndeplini obiectivele UE de investiții sociale (https://etuc.org/en/pressrelease/study-social-cost-austerity-rules)

Țara Estimare cheltuielilor necesare pentru investiții sociale (% din PIB) Estimare cheltuielilor necesare pentru investiții sociale (euro la prețurile din 2021) Creștere maximă a cheltuielilor conform regulilor fiscale, 2027

(% din PIB) Creștere maximă a cheltuielilor conform regulilor fiscale, 2027(Prețuri euro în 2021)

Grecia 0,5% 920 milioane 0,5% 900 milioane

Citește articolul integral aici.

Advertisement