ZiarulRing

15-sept.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Trucuri utile pentru organizarea frigiderului. Greșelile banale pe care le fac românii

Avatar

Publicat

pe

Trucurile la îndemână care te ajută să ai mereu ordine în frigider. Depozitarea corectă are mai multe beneficii, nu doar că spațiul va arăta mai bine și va fi curat, dar previne și risipa alimentară.

Trucuri care te ajută în organizarea frigiderului

Tone de mâncare sunt aruncate anual, iar acest lucru dăunează atât mediului, cât și buzunarului, mai ales în contextul scumpirilor la alimente înregistrate în ultima perioadă.

Chiar dacă la prima vedere nu pare un detaliu atât de important, organizarea frigiderului face diferența. Există situații în care chiar și cei care nu obișnuiesc să arunce alimentele trebuie să o facă și asta pentru că s-au alterat și nu mai sunt bune pentru consum. Pentru a evita să ajungi într-o astfel de postură, poți ține cont de următoarele trucuri.

Nu spăla niciodată legumele sau fructele înainte de a le pune în frigider. Umezeala va favoriza dezvoltarea microorganismelor, bacteriilor și mucegaiului, în ciuda temperaturii scăzute. Cel mai bine este să le ții în ambalajul original, dacă nu e din plastic sau într-un alt recipient și să le speli doar înainte de a le consuma.

Legat de legume și fructe, nu toate pot fi ținute împreună. Cele cu etilenă, un hormon gazos care le face să se coacă, le pot face pe cele care nu o conțin să se coacă mai repede și să se ofilească.

De pildă, bananele, pepenii, merele, roșiile și avocado produc etilenă, iar broccoli, castraveții, frunzele verzi și piersicile nu o fac. Sensibilitate ridicată la etilenă au și majoritatea fructelor de pădure și a citricelor, la fel și cartofii, usturoiul și ananasul- însă acestea oricum nu trebuie să fie ținute în frigider.

Advertisement

Greșeala pe care o fac mulți români

Pe de altă parte, dacă vorbim despre salată, aceasta nu ar trebui să fie niciodată păstrată în punga de plastic în care a fost cumpărată. Materialul va împiedica aerul să circule, astfel că bacteriile și muceiagul vor apărea.

Varianta ideală este ca salata să fie spălată și apoi uscată într-o centrifugă specială, apoi să o pui pe șervețele de hârtie, pentru ca apa să se absoarbă complet, iar apoi să o depozitezi într-un bol sau în pungi de plastic, dar cu găuri.

O greșeală pe care foarte mulți o fac este aceea că, din lipsă de timp, aleg să facă o cantitate mult mai mare de mâncare pe care să o aibă chiar și pentru toată săptămâna. Însă acest lucru poate fi dăunător.

Alimentele preparate nu ar trebui ținute în frigider și consumate mai mult de 3-4 zile. Ele se pot altera cu ușurință sau contamina, chiar dacă mirosul și textura nu par diferite, și astfel se poate ajunge la cazuri de îmbolnăvire.

Totodată, pentru organizarea eficientă a frigiderului, mâncarea ar trebui să fie depozitată în caserole cu capac sau măcar cu în vase acoperite cu folie alimentară. De asemenea, este bine ca recipientele să fie etichetate cu numele și data la care au fost gătite preparatele.

În plus, mare atenție la felul în care așezi alimentele pe rafturi. Carnea sau peștele, al căror suc se poate scurge pe alte produse, lucru care ar putea duce la contaminarea cu baterii precum Salmonella sau E.coli, trebuie să stea mereu pe raftul cel mai de jos, în vase înalte, scrie restrograf.ro. 

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *