ZiarulRing

21-sept.2024

ULTIMA ORĂ

LIFE/INEDIT

Cum să citești corect eticheta alimentelor. Ce să verifici mai întâi ca să nu te păcălești niciodată la cumpărături

Avatar

Publicat

pe

La ce trebuie să te uiți, de fapt, atunci când citești eticheta alimentelor. Nu este de ajuns să te uiți la data de expirare, ci mai sunt și alte detalii importante de care să ții cont atunci când faci cumpărături.

La ce să te uiți atunci când citești eticheta alimentelor

Nu trebuie să citești numai data de expirare atunci când mergi la cumpărături și nici să te rezumi la partea din față a produsului. Aici, de obicei, producătorii scriu informațiile care atrag cumpărătorii, expresii precum „Natural”, „Fără conservanți alimentari”, „Fără coloranți”, „Fără aditivi”.

Astfel că, atunci când alegi să faci o achiziție, deși un aliment nu este considerat neapărat o investiție, trebuie să acorzi importanță mai multor detalii, căci de acestea ține, de fapt, sănătatea ta.

Prin urmare, orice etichetă trebuie să conțină o parte introductivă, scrisă neapărat și în limba română, care să conține numele produsului sau denumirea comercială, țara de origine și lista completă a ingredientelor, inclusiv aditivi, în ordine descrescătoare în funcție de cantitatea lor netă.

Totodată, este importantă să fie specificată cantitatea netă a volumului produsului, dacă vorbim de unul lichid, și masa, atunci când este vorba despre alimente solide.

În cazul în care alimentul se vinde în lichid, cum este cazul compotului, ciupercilor în apă ori măslinelor în saramură, trebuie specificată greutatea sa după scurgere. Alimentele perisabile este necesar să aibă trecută pe etichetă data de expirare.

Advertisement

Cele care conțin conservanți sunt recunoscute după expresia „a se consuma de preferință până la data de…”. Iar pentru a ști istoricul exact al unui produs, este obligatoriu să fie înscris lotul din care provine.

Contează ordinea în care sunt trecute ingredientele

Numărul de calorii pe suta de grame trebuie să apară, de asemenea, pe eticheta alimentelor. Aici se trec antitățile de grăsimi, glucide, proteine, fibre alimentare, vitamine și săruri minerale și se exprimă procente față de doza zilnică recomandă.

La capitolul ingrediente, o importanță aparte o are ordinea în care sunt trecute, deoarece ele sunt scrise după ponderea lor. Totuși, în cazul laptelui, smântânii, untului și brânza nu este necesar să fie specificate ingredientele pe etichetă și nici dacă un produs este pus la vânzare cu denumirea exactă a ceea ce conține, de exemplu ăină, sare, mălai.

Există și câteva expresii reglementate astfel:

  • Produse organice- provin din agricultura ecologică și sunt certificate.
  • 100% natural- este utilizat în cazul produselor neprelucrate, netratate și fără aditivi sintetici.
  • De producător, de agricultor- necesită o analiză a caracterului de fermă.
  • De casă- produsul nu este prelucrat industrial.
  • Tradițional- produsele sunt fabricate după o rețetă veche, înregistrată. Nu se folosesc aditivi, dar se pot conserva la fum, scrie restrograf.ro.
  • Local- produsul este obținute din materii prime ce provin dintr-o anumită zonă geografică.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *