Delicatesa care se scumpește în România. De vină a fost canicula. Un festival care îi este dedicat de foarte multă vreme se află sub semnul incertitudinii în momentul de față. Despre ce este vorba și cum se savurează.
Gustarea care are un preț uriaș față de anii anteriori. Producătorii români cred că temperaturile ridicate au stricat recoltele
Gustarea care are un preț uriaș față de anii anteriori. Producătorii români cred că temperaturile ridicate au stricat recoltele. Seceta a afectat foarte mult arborii din Tismana, județul Gorj, regiune cunoscută pentru plantațiile de castani.
Producătorii gorjeni au mai puțină marfă decât în ultima perioadă, motiv pentru care prețul de la piață va fi unul destul de mare. Se estimează că un kilogram din această delicatesă delicioasă se va vinde cu 15 – 20 de lei.
Castanele sunt bio 100% pentru că niciun arbore nu a fost stropit, agricultorii fiind extrem de ocupați cu protejarea copacilor. Vasile Guțilă, unul dintre producători, se mută timp de o lună aproape de livadă pentru a speria porcii sau urșii.
„Ia uitați, ăla de acolo s-a uscat de tot, chiar ne-a cam dăunat seceta asta! A fost secetă și ne-a cam dăunat seceta mult de tot. Nu prea avem, dar noi suntem mulțumiți cu cât ne dă Dumnezeu.
Ne gândim că dacă e mai puțină, e mai plătită. În jur de 3 tone am strâns anul trecut, anul ăsta dacă strângem o tonă e bine”, a declarat bărbatul pentru observatornews.ro. Din păcate, festivalul castanilor care se organizează aici stă sub un mare semn de întrebare.
Advertisement
Castanele, sărbătorite printr-un festival
„Noi avem un festival al castanului și, în funcție de cum va fi recolta, și ce vom aduna, știm dacă îl organizăm sau nu. Totul ține de recolta pe care o vor avea deținătorii de păduri de castan”, a spus primarul din Tismana, Petre Remetea, mai arată sursa citată.
Castanele sunt foarte gustoase și se găsesc în fiecare toamnă în piețele românești. Ele se coc în tigaie sau la cuptor. De asemenea, unii bucătari obișnuiesc să le fiarbă și să le transforme într-un piure delicios sau într-o supă cremă.
Mai mult, piureul se vinde şi la anumite cofetării din țară, unde este pus între straturile prăjiturilor care conțin frișcă. Cel mai adesea aceste dulciuri se savurează la cafea sau ciocolată caldă. Medicii nutriționiști cred că 100 de grame de castane aduc organismului 21% din necesarul de fibre zilnice.