back to top
Bine ai venit pe Ziarul Ring
Știri exclusive din Sport, Actualitate și Monden
vineri, decembrie 13, 2024

Romania, actor principal intr-un razboi iminent in Orientul Mijlociu?

Distribuiți

Ne pregătim în curând de un nou război în Orientul Mijlociu? Cum va afecta acest conflict economia mondială, aflată deja în recesiune? Ce legătură are România cu un posibil război între SUA şi Iran şi de ce elicopterele israeliene se antrenează deasupra munţilor noştri? Sunt câteva întrebări la care analişti militari, dar şi un fost ministru al apărării au încercat să formuleze răspunsuri în cele ce urmează.

De câteva săptămâni, în mai multe regiuni ale globului cu potenţial de conflict a crescut tensiunea. Liderii din Coreea de Sud spun că au amplasat rachete la graniţă, iar preşedintele iranian Mahmud Ahmadinejad are tot felul de declaraţii sfidătoare la adresa SUA. În replică, şeful statului-major american, amiralul Michael Mullen, a declarat că armata pe care o conduce este pregătită să atace în orice moment Iranul dacă preşedintele nu sistează programul nuclear. Oficialul american recunoaşte însă că o acţiune militară ar avea “consecinţe care sunt dificil de anticipat într-o zonă incredibil de instabilă”. Pe de altă parte, Ahmadinejad susţine că doar îmbogăţeşte uraniul pentru centralele atomice civile. În acest context, tot mai multe voci avizate susţin că un conflict de anvergură în zonă este iminent şi că, de această dată, situaţia ar putea fi cu totul diferită.

S-ar putea pierde controlul
Fostul ministru al apărării Ioan Mircea Paşcu avertizează că un război cu Iranul ar mări zona de conflict atât de mult încât consecinţele ar putea fi dezastruoase atât în plan uman, cât şi în plan economic la nivel mondial. “Trebuie ţinut seama de faptul că problema nu este rezolvată nici în Irak, nici în Afganistan, nici în Pakistan şi, dacă se mai deschide încă un conflict în zonă, e foarte greu de crezut că lucrurile vor mai putea fi controlate. Dacă ne gândim doar la ce efecte ar putea să aibă asupra preţului petrolului, situaţia ar deveni foarte complicată“, ne-a spus Paşcu.

Am putea avea un nou Cernobîl
Despre posibilitatea pornirii unui atac armat al SUA asupra Iranului ne-a vorbit şi analistul Bogdan Chireac. “SUA vor lansa cu siguranţă un atac fix înainte ca Iranul să definitiveze programul de dezvoltare a armelor nucleare. Nu cred însă că se va acţiona fără un acord internaţional. În acest moment, ei au rachete cu rază medie de acţiune, au capacitate de transport“. Analistul avertizează şi asupra riscului unei poluări masive. „Iranienii au şi tehnologia pentru îmbogăţirea uraniului, realizată cu ajutorul unor centrifuge, şi toată această procedură durează. Pe de altă parte, aceste câteva mii de centrifuge sunt legate în serie şi s-a speculat faptul că bombardarea acestora ar produce un nivel atât de ridicat de poluare încât l-ar egala pe cel de la Cernobîl. Nu ştiu cât de dispuşi sunt americanii să provoace un dezastru ecologic ce ar afecta milioane de vieţi omeneşti”, a adăugat Chirieac.

„În secunda doi SUA vor ataca”
Analistul militar Radu Tudor nu crede că cineva doreşte un conflict armat în zonă, dar ar putea izbucni dacă Iranul nu dă înapoi: “Obama este un preşedinte pacifist, însă dacă Ahmadinejad va continua cu declaraţiile iresponsabile şi dacă se va dovedi că Iranul îşi dezvoltă arme nucleare, în secunda doi SUA şi întreaga comunitate europeană vor ataca“.

Oferim teren de antrenament pentru război?
Armata israeliană nu a ales degeaba munţii din România pentru antrenamente. Elicopterele Yasour, unul prăbuşindu-se recent şi cauzând moartea a cinci israelieni şi a unui ofiţer român, au fost folosite şi în conflictul pe care Israelul l-a avut cu Libanul. “Antrenamentele pe care armata israeliană le desfăşoară în România au legătură cu o viitoare intervenţie armată a Israelului în Liban“, a apreciat Radu Tudor. Nu de aceeaşi părere este fostul ministru Paşcu:

“Nicio armată nu se antrenează ca să se afle în treabă, ci pentru un război. Vă pot spune însă că nu poate fi vorba de un conflict în Liban, pentru că ei cunosc prea bine acele zone şi nu ar avea de ce să se antreneze la noi pentru asta. Îmi e greu să vă spun dacă se pregătesc pentru un război cu Iranul“. Pe de altă parte, declaraţia adjunctului ministrului apărării din Israel, Matan Vilna’i, publicată recent în ziarul „Jerusalem Post“, arată că antrenamentele din România nu au loc pentru a pregăti un conflict la graniţe, ci pentru a pătrunde mai adânc în teritoriile “duşmanilor din zonă”, printre care se află şi Iranul. “Ne antrenăm în România astfel încât să putem acţiona în toate locurile, inclusiv în cele aflate adânc în interiorul statelor vecine arabe”, a spus oficialul israelian.


Atentat cu grenadă asupra lui Ahmadinejad

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a supravieţuit ieri unei tentative de asasinat. Dispozitivul ar fi explodat în apropierea unui microbuz care transporta jurnalişti, la o sută de metri de maşina cu care se deplasa preşedintele, care nu a fost atins. Conform site-ului Khabaronline.ir, atacatorul a fost arestat. Pe de altă parte, oficialii iranieni spun că nu a fost vorba decât despre o petardă.

Damian Vlad
Damian Vlad
Editor-coordonator

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte articole

Alte articole