ZiarulRing

13-apr.2024

ULTIMA ORĂ

SANATATE

Rețete medicale, pe model polonez: date pacienților pe telefon, nu pe hârtie

Avatar

Publicat

pe

Toate rețetele medicale prescrise de doctori, nu doar cele decontate parțial sau integral de casele de asigurări de sănătate, vor fi eliberate sub formă electronică, iar pacienții le vor putea vedea pe o platformă unică pentru prescripţia de medicamente, prin intermediul unui „link” securizat, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere, la Parlament. Pe lângă faptul că nu vor mai fi nevoiți să descifreze scrisul de doctor de pe rețetele eliberate pe hârtie, pacienții vor putea să vadă, în timp real, și stocurile de medicamente din farmacii, astfel că nu se vor mai plimba de la o farmacie la alta pentru a pentru a căuta toate pastilele prescrise.

Cu toate că în România există legislație privitoare la emiterea de rețete electronice, de mai bine de un deceniu, sistemul gândit la vremea aceea este disfuncțional și nu a putut fi folosit pe scară largă, așa cum intenționau autoritățile, la momentul respectiv. Mai exact, eliberarea prescripțiilor în acest format s-a făcut doar în cazul celor care sunt decontate, total sau parțial, de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Un grup de 17 parlamentari USR consideră că a găsit soluția pentru ca toate rețetele să fie eliberate în format electronic și să le înlocuiască pe cele pe suport de hârtie, și anume: o platformă unică pentru prescripțiile medicale.

Astfel, prin proiectul de lege pus recent pe masa senatorilor, document care vizează modificarea Legii Sănătății (L. nr. 95/2006), Ministerul Sănătății va trebui să înfiinţeze, conform inițiativei legislative, până la 1 ianuarie 2025, „o platformă informatică online dedicată eliberării prescripţiilor de medicamente, denumită (…) Platforma unică pentru prescripţii sau «e-Reţeta», conectată la Sistemul informatic pentru prescripţia electronică (SIPE) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care emite prescripţii electronice”.

Citește articolul integral aici.

Advertisement
Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *