ZiarulRing

18-mai2024

ULTIMA ORĂ

ALTE CATEGORII

Colectarea medicamentelor expirate, boală lungă. Cât va deconta statul pentru eliminarea deșeurilor periculoase

Avatar

Publicat

pe

Deși România are, încă de acum 6 luni, o lege care stabilește un nou sistem de colectare a medicamentelor expirate și nefolosite de la populație, iar noile reguli ar fi trebuit să fie aplicate de la începutul acestui an, Ministerul Sănătății a emis abia acum instrucțiunile privind modalitatea de gestionare a acestor deșeuri periculoase și procedura de decontare a cheltuielilor suportate de către spitalele publice și private în procesul de eliminare finală a acestor medicamente. În lipsa unor soluții clare, oamenii le aruncă la coșul de gunoi sau la toaletă.

Conform Legii 269/2023 de modificare a Legii Sănătății, aprobată în 14 octombrie 2023, spitalele publice și private sunt obligate să colecteze deşeurile de medicamente provenite de la populaţie. Este vorba atât de medicamentele cu termenul de valabilitate depăşit, cât și de medicamentele care nu mai sunt utilizate, cele care au recipiente deteriorate, reziduuri de medicamente sau medicamente retrase de pe piaţă.
Chiar dacă legea trebuia să se aplice de la 1 ianuarie 2024, autoritățile au publicat abia săptămâna trecută „instrucțiunile” privind returnarea, de către cetăţeni, a acestor medicamente care sunt considerate deșeuri periculoase.

Concret, potrivit documentului elaborat de Ministerul Sănătăţii, deşeurile de medicamente „se depun de către cetăţeni la spitale publice sau private, conform programului stabilit şi afişat de unităţile respective”. Practic, în spații special destinate din curtea fiecărui spital, care să permită accesul facil al cetățenilor, urmează să fie amplasate recipiente în care populaţia să pună medicamentele vechi sau pe care nu le mai utilizează, iar unitățile medicale vor putea stabili un program de colectare a acestor deşeuri, în anumite zile ale săptămânii şi într-un anumit interval orar.

Citește articolul integral aici.

Citește în continuare
Advertisement
Lasă un comentariu

Lasă comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *